În Timișoara lui Fritz, elevii învață în frig ca pe vremea lui Ceaușescu. Primarul le transmite un mesaj năucitor

19 unități de învățământ din Timișoara, în on-line parțial sau total din cauza frigului în clase

Suntem în luna lui ”Gerar”. Temperaturile scăzute de afară se resimt din plin în școlile și grădinițele din Timișoara. Unitățile de învățământ din municipiu sunt racordate la Colterm, societate care livrează căldură în regim de avarie.

CITEȘTE ȘI: Situație dificilă la Timișoara: oamenii organizează ‘Protestul Păturilor’, din cauza frigului din spitale

În sălile de clase nu se înregistrează mai mult de 20 de grade, iar în construcțiile modulare (containere) temperatura nu trece de 17 grade. După ziua liberă din 24 ianuarie, elevii se vor reîntoarce în bănci, din nou cu gecile pe ei. Unii, câte 7-8 ore pe zi. Nu e frig, e foarte frig, spun directorii de școli.

Întrebat ce mesaj le transmite elevilor care învață în astfel de condiții inumane, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, l-a autorizat pe unul dintre consilierii personali ca să formuleze un răspuns pentru această situație. Într-un limbaj de neînțeles pentru copii, redundant, fără nicio urmă de regret, scuze sau empatie, Bogdan Marta le-a transmis copiilor următorul mesaj, în stilul agreat de noua administrație:

”Situația actuală se datorează în egală măsură atât exploziei prețului la combustibili, cât și lipsei investițiilor majore în ultimii 15 ani în compania de termoficare. Costurile pe săptămână de funcționare ale Colterm au crescut de aproape 10 ori față de anul trecut, ajungând la 15 milioane de lei (3 milioane de euro), o sumă uriașă susținută în cea mai mare parte din bugetul local, adică din banii tuturor timișorenilor.

Primăria Municipiului Timișoara cheltuie în acest moment toți banii disponibili pentru a asigura funcționarea acestei companii, însă nici sumele acordate de municipalitate, nici încasările Colterm nu sunt de ajuns pentru a livra agentul termic la temperaturi optime. Acesta este rezultatul incompetenței și numirilor politice din trecut, administrațiile anterioare preferând să rostogolească ani buni datoriile, în loc să lucreze pentru eficientizarea companiei.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, împreună cu alți primari ale unor orașe din țară care au sisteme de termoficare centralizată, a făcut apel la Guvern pentru găsirea unor soluții urgente pentru depășirea acestei crize energetice ale cărei efecte se văd nu numai la nivel local, ci la nivel național și chiar european. Suntem încrezători că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru ca orașele din România care se confruntă cu probleme de alimentare cu energie termică să traverseze această perioadă”.

Înainte de publicare, textul a fost citit unor copii care învață în ciclul primar. Iată concluziile acestora: ”Nu am înțeles nimic”, a afirmat unul dintre elevi, ”Eu nu știu ce înseamnă cuvintele alea” – a răspuns altul, ”Eu am înțeles că e ceva cu banii”, a spus al treilea, iar al patrulea a zis că e un mesaj urât.

Întrebat dacă primăria are în vederea achiziționarea unor centrale individuale pentru unitățile de învățământ din Timișoara, tot Bogdan Marta a răspuns în locul edilului-șef:

”Primăria Municipiului Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care vizează identificarea de soluții și linii de finanțare nerambursabile pentru eficientizarea sistemului de termoficare centralizată. Sunt studiate toate soluțiile pentru ca atât instituțiile, cât și timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare să beneficieze de servicii de calitate. Un prim set de soluții va fi anunțat în curând”. Într-un cuvânt, nu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *