Elevi timișeni în pericol!

elevi 11

Sute de copii ar fi putut să moară în incendiul izbucnit recent la Şcoala nr. 124 din Capitală. Din fericire, nu au fost victime, pentru că flăcările au cuprins instituţia noaptea.

Unitatea de învățământ, construită în anul 1950, nu avea nici alarmă de incendiu, nici autorizaţie de la pompieri.

Mai grav este însă că problema şcolilor care pun în pericol viaţa elevilor este una naţională: peste 90 la sută din unităţile şcolare nu au autorizaţie ISU!

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) ”Banat”, în județul Timiș sunt 68 de clădiri școlare care au autorizație și 105 neautorizate! Locotenentul Lucian Bogdan Mutu, ne-a declarat că, pe lângă aceste corpuri de clădire, mai sunt încă 736 de imobile de învățământ care nu fac obiectul autorizărilor.

”Parisul și Viena ar rămâne fără școli”

Nici în Timișoara lucrurile nu stau mai bine.

Primăria e în căutarea unei societăți care să pună la punct documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Municipalitatea este dispusă să plătească pentru aceste servicii aproape 54.000 de lei.

Contractul va fi încheiat pe o durată de 132 de zile, ceea ce înseamnă că documentația va fi finalizată în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie.

Altfel spus, Colegiul Național ”C.D. Loga”, de exemplu, va începe noul an școlar tot fără autorizația de securitate la incendiu. Nu este însă un caz singular, și acest lucru îl evidențiază primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Edilul-șef afirmă că regulile din România sunt mult prea stricte, dar precizează că acestea trebuie respectate.

„Nu știu să vă spun câte școli din Timișoara nu au aviz de la ISU, sunt mai multe. Dacă s-ar aplica normele din România, cred că Parisul ar rămâne fără școli, și Viena cam la fel.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să depunem toate eforturile pentru a ajunge să avem astfel de avize. Dacă nu a fost proiectată această școală (Colegiul ”C.D.Loga”), această clădire, care știm că e monument, în acord cu normele actuale și dacă e atât de complicat, din punct de vedere birocratic, nu din privința banilor, să ajungi să faci modificări încât să îndeplinești cerințele actuale de securitate impuse de ISU sau, mă rog, verificate de ISU, în baza unor legi, ce-i de făcut?

Să închidem școala? Eu cred că trebuie să funcționăm în continuare cu toată grija, așa cum s-a funcționat de 99 de ani”, a declarat Robu.

Legislație confuză

Obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru imobile sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ a apărut în HG 571/1998, pentru „şcoli, licee, universităţi şi alte clădiri de învăţământ, cu aria desfăşurată mai mare de 700 mp“, arată pompierii.

Ulterior, în anul 2002, s-au schimbat condiţiile privind obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Mai exact, avizul pompierilor era necesar numai în cazul „clădirilor având destinaţia de învăţământ cu aria desfăşurată mai mare de 500 mp“.

O dată cu intrarea în vigoare a HG 1739/2006, toate clădirile sau spaţiile amenajate în clădiri având destinaţia de învăţământ, indiferent de suprafaţă, aveau obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

În prezent, este în vigoare HG 571/2016, potrivit căreia obligativitatea obţinerii autorizaţiei la incendiu se aplică clădirilor cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 150 mp, precizează reprezentanţii ISU.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *