Elevi din 25 de țări, prezenți la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni organizat de UVT

Elevi din 25 de țări, prezenți la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni organizat de UVT

Elevi din 25 de țări, prezenți la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni organizat de UVT

Tineri din 25 de țări s-au ”duelat” la cea de-a 35-a ediție a Turnirului Internațional al Tinerilor Fizicieni (”International Young Physicist Tournement”), una dintre cele mai prestigioase competiții de fizică din lume, organizată, anul acesta, în România, de Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de fizică, în parteneriat cu

Inspectoratul Școlar Județean Timiș, și cu sprijin din partea mediului privat.

Fiecare țară participantă a fost reprezentată de cinci liceeni, însoțiți de câte doi profesori. Au participat tineri pasionați de fizică din Africa de Sud, Grecia, Republica Cehă, Georgia, Germania, Iran, Slovacia, Croația, Austria, Bulgaria, Canada, Taiwan, Ungaria, India, Mexic, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și Brazilia. Lotul României a avut în componență doi elevi din Timișoara (Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” și Colegiul Național ”C.D.Loga”), doi din Craiova (Colegiul Național ”Carol I”) și unul din Vatra Dornei (Liceul Teoretic ”Ion Luca”), pregătiți de profesori de specialitate din localitatea de proveniență.

Organizarea competiției și a activităților adiacente (inclusiv sub aspect financiar și logistic) a fost asigurată de Ministerul Educației, UVT și diverși sponsori.

Cheltuielile legate de deplasare au fost suportate de fiecare lot în parte. ”Organizarea la Universitatea de Vest din Timișoara, sub auspiciile Ministerului Educației, în colaborare cu inspectoratul școlar județean, a fost un demers foarte complicat, complex, de lungă durată.

A existat în primul rând dorința de a face acest lucru, pe care domnul profesor Sandu Golcea și cu mine ne-am exprimat-o încă de acum patru-cinci ani de zile.

Din acel moment, în care am spus că am vrea să aducem IYPT la Timișoara, am început să facem pași spre atingerea acestui obiectiv: prezența echipei la competiția IYPT a devenit una constantă, implicarea colegilor noștri în partea de organizare, în comitetul executiv al IYPT prin domnii profesori Sandu Golcea și Victor Păunescu (cadru didactic în București – n.r.), iar apoi, în plan național, Universitatea de Vest din Timișoara a asigurat toate condițiile pentru pregătirea lotului României la IYPT.

„Am văzut că a picat un copac”. 3 maşini, distruse dintr-o singură lovitură. Un arbore s-a prăbuşit din senin în vestul țării

Comitetul IYPT, în urma mai multor vizite realizate la Timișoara, constatând că avem condiții pentru a organiza acestă competiție, a acceptat propunerea noastră, la început pentru anul 2021, dar, din motive generate de pandemie, am mutat competiția pentru anul 2022”, a declarat prorectorul UVT, Mădălin Bunoiu.

Oaspeții au sosit la Timișoara pe 15 iulie, competiția derulându-se pe parcursul unei săptămâni. Gazdele s-au asigurat ca șederea oaspeților să fie una plăcută.

În programul dedicat acestora, au fost organizate excursii la Făget și în județul Hunedoara, tur al Timișoarei, seri de film, cine festive.

Întregul eveniment destinat competiției a presupus un efort conjugat al mai multor actanți: prorectorul UVT Mădălin Bunoiu, Sandu Golcea (profesor de fizică al Colegiului Nțional ”C.D.Loga” din Timișoara), Victor Păunescu (profesor de fizică la Colegiul Naţional „Octav Onicescu” din Bucureşti), decanul Facultății de Fizică din cadul UVT – Mihai Lungu, prodecanul facultății – Marius Ștef, directorul Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar al UVT – Marin Popescu, inspectorul școlar al ISJ Timiș – Monica Seviciu, Gabriel Florian (profesor de fizică și inspector școlar în Craiova), cărora li s-au alăturat zeci de voluntari elevi, studenți și profesori.

Probele, susținute de participanți în mai multe săli ale UVT, au constat în abordarea unor probleme complexe din domeniul fizicii, cunoscute în prealabil de echipe cu un an înainte de derularea concursului propriu-zis.

Punctajul acordat a fost stabilit pe mai multe componente, în cadrul unor dezbateri axate pe întrebările și răspunsurile participanților legate de rezolvarea problemelor.

”Competiția are un format atipic. Competitorii nu sunt puși în fața unor subiecte pe care trebuie să le rezolve atunci, așa cum se întâmplă la genul clasic de competiție.

La IYPT, problemele se cunosc de la început. În fiecare an, este un alt set de probleme, pe care viitorii concurenți le pot rezolva de când au fost date.

Din acel moment, echipele, participanții încep să se documenteze, cu ajutorul profesorilor sau a unor universități, centre de cercetare, care vor să se implice. Sunt probleme complexe și, odată ce ai acumulat informațiile necesare care îți permit să rezolvi problema respectivă, trebuie să privești lucrurile din două perspective: a apărării și a atacului.

Cod portocaliu de caniculă în Banat. Când revin ploile

Se fac un fel de meciuri, dueluri, în care fiecare echipă trebuie să răspundă întrebărilor echipelor concurente. Juriul apreciază modul în care sunt adresate întrebările, modul în care sunt date răspunsurile.

Soluția problemei este parte a întregului, dar nu se apreciază doar răspunsul corect, ci și modul în care se face argumentația. Din tot acest ”debate”, câștigă cei mai buni”, a explicat prorectorul UVT Mădălin Bunoiu.

Câștigătorii IYPT din acest an au fost elevii din Elveția. Anul viitor, concursul va fi organizat în Pakistan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *