Electrica majorează tarifele cu 80% pentru clienții care nu și-au schimbat contractele

Ce se întâmplă cu românii care nu au primit facturile la energie electrică de luni de zile. Răspunsul Ministerului Energiei

Electrica majorează tarifele cu 80% de la 1 ianuarie 2022 pentru clienții care nu și-au schimbat contractele. Cât va costa un kW.

Cine nu și-a ales un furnizor de energie, de la anul va plăti factura aproape dublu.

Prețurile pentru clienții celui mai mare furnizor de energie electrică din România cresc de la 1 ianuarie 2022 cu 80%.

Însă, majorarea nu se va aplica până la 31 martie 2022 datorită plafonării prețului de către guvern.

Prețurile energiei electrice pentru clienții de serviciu universal ai Electrica cresc cu 80% de la 1 ianuarie. Prețul final din factură va fi de 1,5 lei/kWh.

Motivul principal, majorarea prețurilor în piață

Motivul principal pentru care a crescut prețul de serviciu universal, ar fi majorarea prețurilor  în piață, de unde furnizorii cumpără curent pentru clienți.

CITEȘTE ȘI: Cursuri de conducere defensivă și de prim ajutor, obligatorii pentru obținerea sau restituirea permisului de conducere. Proiect

Până la 1 aprilie, este în vigoare mecanismul de plafonare și compensare, iar până atunci aceste preturi nu vor fi plătite.

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii.

Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei.

Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul.

Aceștia plătesc așa numitul preț de serviciu universal scrie economica.net.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an

Ultima dată când prețurile la serviciu universal s-au schimbat a fost data 1 iulie 2021.

Următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, furnizorii cumpără energia la un preț mult mai mare.

Noile prețuri de serviciu universal pentru clienții Electrica Furnizare

Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor pentru clienții casnici din România. Și are și cei mai mulți clienți aflați încă în serviciul universal.

Compania a publicat noile prețuri, care sunt valabile de la 1 ianuarie.

electrica majoreaza tarifele 1

Prezentăm mai jos, prețurile pentru fiecare zonă tradițională a companiei, acolo unde grupul Electrica, prin DEER (Distribuție Energie Electrică România) operează și rețeaua de distribuție.

Electrica a început să își notifice clienții care nu și-au schimbat contractele

Compania a început să-și notifice clienții care nu și-au schimbat contractele și sunt încadrați la categoria ”serviciu  universal” cu privire la majorarea tarifelor.

De la 1 ianuarie, prețul pentru un kw va fi, aproape identic cu cel practicat pentru clienții care au aplicat pentru piața liberă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, prețul unui kw pentru clienții  de la Serviciul Universal va fi de 1,48 de lei. Cu aproape 50% mai mare decât cel valabil până la finalul acestui an.

Pentru cei care și-au schimbat contractele și au optat pentru piața liberă, Electrica oferă mai multe pachete, cu tarife cuprinse între 1.36 lei/kw și 1.43 lei/kw.

De ce a crescut prețul de serviciu universal

Motivul este simplu: creșterea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Consumatorii aflați în serviciu universal nu au resimțit vreo creștere în ultimul timp. Și asta, pentru că prețul lor a fost fix din iulie până acum.

Din iulie, ei au în facturi un preț al energiei active (fără tarife de rețea și taxe) de 0,37 lei/kWh – preț pentru clienții Electrica Furnizare. Or, din cauza creșterii prețurilor din piață, de la 1 ianuarie, prețul energiei active este, la Electrica, de 0,94 lei/kWh (sau 938 de lei/MWh).

Efectul compensării, exceptării sau plafonării se regăsește în factura de energie electrică/gaze naturale.

alba24


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *