Niciodată nu a fost mai aglomerat litoralul românesc ca în acest sezon estival. Românii au luat cu asalt staţiunile autohtone de la Marea Neagră, acestea fiind pline până la refuz. Până acum, dintre destinaţiile de pe litoralul românesc, doar Mamaia avea un grad de ocupabilitate de aproape sută la sută, în timp ce staţiunile din sudul judeţului Constanţa (Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia), unde nici nu s-au prea realizat investiţii, erau mai puţin căutate.
În această vară, însă, nu a mai contat staţiunea, pentru că toate au fost arhipline. Chiar şi Eforie Sud, o locaţie destul de evitată în alte timpuri, a avut un număr de cereri incredibil de mare. Practic, în vîrful sezonului, adică la sfârşitul lunii iulie şi începutul lui august, cu greu se mai puteau găsi camere libere pe litoral.
Un exemplu al avalanşei de solicitări venite în această vară îl poate constitui staţiunea Eforie Nord. Aceasta se află în plin proces de amenajare, străzile şi trotuarele fiind afectate ca urmare a introducerii gazului metan. E praf este tot, peisajul este dezolant, dar cu toate astea, aproape că nu se mai găsesc locuri de cazare!
Preţurile au explodat şi ele, fiind o consecinţă directă a cererii care a depăşit oferta. Dacă până anul trecut, o cameră la pensiunile sau vilele din staţiune putea fi închiriată chiar şi cu 100 de lei pe zi, anul acesta tariful a ajuns între 250 şi 300 de lei. La hoteluri, preţurile sunt şi mai mari, pentru o noapte de cazare la o unitate de trei stele plătindu-se 400-500 de lei, în cazul fericit în care mai sunt locuri libere.
La fel de mari sunt preţurile şi în staţiunile din sudul litoralului, care nu se compară, însă, ca înfăţişare cu Mamaia. Nu au crescut doar tarifele pentru cazare, ci toată gama serviciilor oferite, de la sucuri şi bere pe plajă, până la biletele de la jocurile pentru copii. Preţurile sunt cel puţin duble faţă de anul trecut, dar, cu toate astea, comercianţii nu au dus lipsă de clienţi.
Cel mai mult au avut de câştigat persoanele care locuiesc în aceste staţiuni sau în preajma lor. Acestea şi-au transformat locuinţele în camere pentru închiriere, exploatând la maximum apetitul turiştilor pentru Marea Neagră. Mulţi constănţeni au ajuns să doarmă chiar în garaje pe timpul verii, doar pentru a fructifica la maximum proprietatea deţinută.
Care este explicaţia pentru acest fenomen uluitor întâlnit la Marea Neagră? Răspusul este simplu: tichetele de vacanţă acordate bugetarilor. Majoritatea posesorilor au ţinut să profite de această facilitate acordată şi astfel s-a ajuns la explozia de preţuri de pe litoral. Paradoxal, tichetele de vacanţă au avut un rol de bumerang, întrucât, date fiind scumpirile menţionate, nu au mai fost de mare folos românilor.
De pildă, un sejur care costa anul trecut 2.000 de lei, a ajuns în 2019 la 5.000 de lei. Chiar dacă o anumită parte, adică 1.450 de lei, este acoperită din tichetele de vacanţă, tot mai rămâne o diferenţă de aproximativ 3.600-3.700 de lei, adică mai mult decât anul trecut.
ma mir ca nu injura circarii si de aceasta data Guvernul ,ca din cauza lui au crescut tarifile la camere ca dealtfel si inflatia ,daca sunt salarii si pensii mai mari ,sacali din comert imediat dau vina pe motorina ca sa scumpit . Dracu sa o ia de piata libera ca liberi suntem si noi sa ne imbogatim sau sa murim de foame sau sa fim toti asa de bogati ca in acea Insula unde sa tinut Turneul Campioanelor la tenis ca-mi scapa dar si cel care fura sau se ocupa cu droguri plateste cu viata . Cum vreti alegeti ?
Agramatule !!!!!!!
Pentru a evita astfel de ” scumpiri „,conform maherilor din turism, Asociatia beneficiarilor de Vouchere de Vacanta,facem umila propunere Guvernului Romaniei,sa ne acorde pe viitor doaR VOUCHERE pentru turism extern ,in Grecia,Turcia, Croatia, Bulgaria, Tenerife,Palma de Majorca ,Miami Beach,etc !