Efectele plecării companiei Telekom din România. Peste 8 milioane de români stau cu sufletul la gură

Plecarea grupului german Telekom din România ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii finali și ar însemna reducerea puternică a concurenței în domeniul serviciilor de telefonie mobilă, dar și în domeniul furnizării de cablu TV și internet.

Reamintim, Gazeta Sporturilor a scris că Orange și RCS-RDS negociază ”spargerea” Telekom și preluarea activităților acestui grup. Orange ar urma să preia partea de mobil, iar RCS-RDS, grup patronat de omul de afaceri Zoltan Teszari, ar prelua segmentul de cablu TV. Organizațiile care militează pentru drepturile consumatorilor trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru.

”Ca orice lucru bun, în România va fi foarte greu pentru clientul final. Avem un exemplu cu transferul între clienții Telemobil, fostul Zapp, și Cosmote, care s-a făcut în defavoarea acestora. Problema este dacă operatorul nou va păstra contractele celui anterior sau nu. Dacă te-ai portat recent ca să beneficiezi de o promoție sau de un preț mai mic, e posibil să te găsești acum în situația asta. Orice consumator are drepturi și dacă simte că i se întâmplă ceva, să facă sesizări la ANCOM în primul rând, pentru că este reglementatorul pieței de telecomunicații, sau la ANPC, la numărul unic 021.9551.

Există dreptul de a denunța contractul în 30 de zile. Important e să nu stai degeaba, să aștepți”, a declarat pentru Libertatea Sorin Mierlea, președintele InfoCons, o asociație dedicată protecției consumatorilor.

Ce deține Telekom în România

Telekom deține în România atât fostul Cosmote, cât și fostul Romtelecom, la care statul român mai controlează o participație minoritară, de 46%. Grupul german are însă probleme în a obține profit în țara noastră, în condițiile în care ambele entități pierd abonați și produc găuri financiare. Mai mult, la finele anului 2018, Guvernul a impus o taxă de 3% companiilor din telecomunicații, îngreunând situația.

VEZI MAI MULTE AICI

1 Comments
s0rin 23/05/2019
Efectul PSD.