După secetă, culturile din Timiş se vor confrunta şi cu îngheţuri timpurii

Dacă în prima parte a anului au fost suficiente ploi, în această toamnă fermierii din judeţul Timiş au de ce să se plângă, căci seceta este una rar întâlnită pe meleaguri bănăţene.

Cifrele vorbesc de la sine despre cât de spinoasă a devenit problema: în septembrie s-au înregistrat, în Timiş, ploi care au însumat doar 22,4 litri pe metru pătrat, iar în octombrie seceta a fost şi mai severă, media fiind de numai 6,6 litri pe metru pătrat. Asta în condiţiile în care în primele zece luni s-a consemnat, în judeţ, o medie lunară de circa 45 de litri pe metru pătrat.

Răsărirea păioaselor şi a rapiţei e extrem de precară

Culturile de toamnă din judeţul Timiş sunt deja serios afectate din cauza lipsei apei. La păioase, gradul de răsărire nu depăşeşte, ca medie judeţeană, 15 procente!

CITEȘTE ȘI: Un bărbat a fost înjunghiat într-un pasaj

Rapiţa, cu toate că s-a prins în măsură mai mare, e acum serios ameninţată de temperaturile extrem de coborâte care vor afecta Banatul în perioada care urmează, conform prognozei meteorologice.

„Ne confruntăm în acest an cu o toamnă extrem de dificilă, din cauza lipsei apei. La culturile de grâu şi orz, procentul de răsărire este de numai 10 – 15 la sută.

La rapiţă estimăm un grad de răsărire de 50 – 60 la sută. Marea problemă pentru cultura de rapiţă este că pe multe suprafeţe plantele au ajuns la starea înaltă, devenind vulnerabile la îngheţ”, susţine Viorel Ursulescu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Timiş.

E previzibilă diminuarea recoltelor de anul viitor

Judeţul bănăţean este un adevărat grânar al ţării, aici însămânţându-se cu grâu, în această toamnă, o suprafaţă totală de 132.000 de hectare, cu orzoaică 7.700 ha, cu orz 4.400 ha, cu triticale 2.500 ha, iar cu rapiţă aproximativ 20.000 ha, după cum susţine Viorel Ursulescu.

Din păcate, startul extrem de slab al acestor culturi, pe fondul secetei prelungite, nu anunţă nimic bun în perspectiva recoltelor din 2019. Rapiţa, cultură mult mai sensibilă la extremele climaterice decât păioasele, este chiar în pericol de compromitere totală!

Vin nişte ploi, dar şi temperaturi foarte scăzute!

Seceta se face simţită puternic în Banat de circa trei luni, dar prognoza meteo pentru următoare este un pic mai încurajatoare pentru agricultorii care aşteaptă ploile.

„Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse și, posibil, local însemnate cantitativ, va crește în intervalul 18 – 21 noiembrie, iar ulterior doar izolat vor fi ploi slabe sau burniță”, prognozează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), cu referire la evoluţia climaterică din zona Banatului.

După o veste „caldă” vine, însă, şi una rece nu numai pentru fermieri, ci pentru toată suflarea din partea vestică a ţării.

După ce, în prima parte a lunii, temperaturile medii au fost cu mult peste media specifică perioadei, în ultima decadă vor coborî sub nivelul normal, potrivit ANM. Vremea se va răci treptat în zona Banatului, astfel că media temperaturil maxime va scădea spre 8 grade la debutul acestei săptămâni.

După data de 19 noiembrie, vremea va deveni tot mai rece, cu valori termice diurne în jur de 4 grade. Şi nopțile vor din ce în ce mai reci, media minimelor urmând să coboare la început spre zero grade, apoi la valori în jur de minus trei grade, după cum precizează meteorologii.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns