După plecarea românilor, europenii muncesc câmpurile: “Te obişnuieşti cu durerea”

sparanghel 1

Închiderea frontierelor în interiorul Europei a lipsit industria agricolă de o mare parte din mâna de lucru necesară în timpul primăverii şi verii.

CITEȘTE ȘI: Duminica Tomii. Ce e interzis să faci astăzi? Tradiții și obiceiuri

În aceste condiţii, Guvernul de la Viena a făcut un apel către populaţie să vină în ajutorul fermierilor şi, la fel ca şi în alte ţări precum Italia, Germania, Marea Britanie sau Franţa, a fost pusă la punct o platformă de recrutare pentru a evita ca sectorul agricol să fie paralizat, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Printre austricii care vor lucra în agricultură se numără Kerstin Krückl, 23 de ani, şi Jan Simka, 43 de ani. Prima este studentă la agronomie la Viena, iar al doilea este angajat la un angrosist alimentar şi ambii s-au înscris pe site-ul de recrutare pus la punct de guvern.
Măsurile de carantină introduse la mijlocul lunii martie au redus activitatea la firma la care lucra, iar a-i ajuta pe fermieri este „o modalitate utilă de petrecere a timpului” a explicat Jan Simka, fără a ascunde însă faptul că munca la câmp este mai monotonă şi mai grea decât se aştepta. „Este foarte greu în prima zi, apoi te obişnuieşti cu durerea”, confirmă şi Kerstin Krückl, care este în picioare de la 8.00 dimineaţa şi până seara.
Munca în agricultură este una din cele mai slab remunerate de pe piaţa muncii din Austria: salariul minim este de 1.500 de euro brut pentru angajaţii din agricultură. Însă Ministerul Agriculturii a precizat că în cadrul schemei temporare de muncă la câmp, fiecare exploataţie este liberă să stabilească o remuneraţie mai mare.
Un număr de aproximativ 20.000 de candidaţi au răspuns la apelul formulat de Ministerul Agriculturii din Austria, care s-a finalizat prin selecţia unui prim grup de 2.000 de ţărani ucenici. Aceştia au fost sau urmează să fie trimişi la una din cele 450 de ferme din Austria care caută un număr toal de 4.000 de muncitori.
„Printre candidaţi am bucătari, ospătăriţe şi studenţi. Chiar şi un tâmplar din Viena pe care îl voi angaja„, a mărturisit recent Werner Magoschitz,un producător de sparanghel din apropiere de Viena Werner. Însă acest explică faptul că ecuaţia financiară este una complicată. „Un intermediar mi-a pus la dispoziţie personal care lucrează cu 23,60 de euro pe oră, faţă de 13 euro pe oră cât este salariul minim. Pentru produsul nostru acest lucru nu este posibil, mai bine nu mai recoltez sparanghelul„, spune Magoschitz.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *