După cazul ursului din Sibiu, pentru ca jandarmii să nu mai apeleze la „producerea de zgomote puternice”, Jandarmeria va fi dotată cu arme cu tranchilizante

urs sibiu 1

Guvernul a elaborat un proiect de OUG prin care Jandarmeria va fi dotată cu arme cu tranchilizante pentru a fi folosite asupra animalelor sălbatice, ca urmare a faptului că jandarmii nu dispun de dotările necesare în astfel de cazuri, cel mai des recurgând la ”producerea unor zgomote puternice”.
Semnalările la SNUAU 112 (Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă) care au ca subiect animalele sălbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor sau pentru bunurile acestora sunt direcţionate către unităţile teritoriale ale Jandarmeriei Române.

”Având în vedere prevederile legale actuale, deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În condiţiile date, de cele mai multe ori, se apelează la producerea unor zgomote puternice pentru a alunga animalele, fără ca printr-o astfel de acţiune să fie eliminat riscul apariţiei altor situaţii potenţial periculoase; tranchilizarea animalului, în vederea relocării, ar fi o soluţie adecvată la situaţiile menţionate”, se arată în nota de fundamentare elaborată de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit documentului citat, cu prilejul participării la percheziţiile domiciliare sub coordonarea organelor de urmărire penală, au existat situaţii în care pătrunderea în locaţiile respective a fost îngreunată de prezenţa unor câini din rase agresive, uneori special dresaţi pentru paza unor imobile sau protecţia proprietarilor acestora. ”În aceste condiţii a fost necesară asigurarea prezenţei la faţa locului a unor persoane dotate cu arme cu tranchilizante care să intervină asupra animalelor respective, fapt ce a acordat persoanelor certate cu legea timpul necesar pentru distrugerea unor probe importante, necesare tragerii lor la răspundere”, explică iniţiatorii.
Tranchilizarea se va putea utiliza de către jandarmi şi pentru protejarea animalelor care sunt prinse în capcanele unor braconieri sau aflate în alte situaţii în care propria viaţă sau integritate corporală le este pusă în pericol.

Prin completarea propusă se asigură cadrul legal pentru dotarea jandarmilor cu arme cu gloanţe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante şi alte mijloace de protecţie şi de imobilizare. Armele cu tranchilizante şi celelalte mijloace specifice de intervenţie împotriva animalelor se vor folosi de către jandarmi în condiţii care permit protejarea atât a oamenilor cât şi a animalelor, numai după pregătirea temeinică a personalului care le utilizează, se mai arată în nota de fundamentare.

”În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare, pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; b) imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în lipsa unei intervenţii umane”, prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Armele cu tranchilizante şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române instruit în acest sens. Substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia Jandarmeriei Române de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, gratuit, preparate şi dozate astfel încât să poată fi folosite cu armele cu tranchilizante, în condiţii stabilite prin protocol încheiat între cele două instituţii.

MAI motivează caracterul de urgenţă prin ”apropierea sezonului hibernal, acoperirea cu zăpadă a solului în zonele montane cu consecinţa diminuării drastice a surselor de hrană a animalelor sălbatice si, corelativ, intensificarea activităţii acestora pentru hrănire şi acumularea resurselor necesare supravieţuirii în perioada iernii, crescând astfel probabilitatea apariţiei cazurilor în care acestea coboară în zonele locuite şi iminenţa producerii unor incidente de natură să pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor cu care interacţionează”.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în luna octombrie modul în care autorităţile din Sibiu au intervenit în cazul ursului rătăcit prin oraş, afirmând că nu este admisibil să se adune 50 de oameni la urs, dezorganizaţi şi neinstruiţi şi în final să se ajungă la împuşcarea animalului.

”Dacă vorbim de proceduri şi ce impact are lipsa de proceduri nu pot să nu mă refer la acel incident din Sibiu care m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţia, Poliţia locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu o puşcă cu tranchilizante cineva zice: împuşcaţi-l că poate-i periculos. Când ursul încerca dintr-un ghiveci de flori să se suie pe un perete nu părea absolut deloc agresiv”, a declarat şeful statului.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *