Dr. Virgil Musta: „Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”

Virgil Musta: Vor urma, din nou, momente dificile foarte curând

„Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”, avertizează medicul timișorean dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Potrivit acestuia, paturile din spitale sunt insuficiente în ciuda suplimentării acestora.

„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca zece la sută din cazuri să evolueze sever și peste trei la sută să decedeze.

Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel național, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi.

Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?

Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice? De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede”, a spus dr. Virgil Musta.

Medicul timișorean a recomandat o serie de măsuri pentru următoarele 30 de zile: evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior; purtați mască în toate locurile închise (aerisiți-le frecvent), cât și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță ce cca 2 metri față de alte persoane; spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane; dacă aveți simptome, este important să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru Covid-19, să luați imediat legătura cu medicul de familie; nu așteptați ca saturația de oxigen să scadă sub 93 la sută; vaccinarea (obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze după 14 zile de la prima doza și devine protectoare după 1-două săptămâni de la a doua doză).

Dacă prezintă simptome, oamenii trebuie să știe când să meargă la testare și evaluare medicală. Principalele simptome: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.

CITEȘTE ȘI: Timișoara revine la restricții dure: carantină de noapte pe tot parcursul săptămânii. Vaccinații, liberi să circule

„Boala evoluează în două faze: în prima săptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La circa jumătate dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilalți 50 la sută trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice.

CITEȘTE ȘI: Vaccinarea cu a treia doză debutează timid, 12.000 de români s-au înscris pentru prima zi: Peste 90% din ei au ales Pfizer

Dacă simptomatologia persistă peste șapte zile sau dacă, începând cu a șaptea zi de la apariția primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu așteptați până când nu mai puteți respira, trebuie să mergeți să fiți evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul”, a spus dr. Virgil Musta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dr. Virgil Musta: „Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *