Două griji, cartea și agricultura, într-un frumos sat bănăţean

Doru Murariu

Leucușești este un frumos sat bănățean, mai degrabă mic decât mare, care aparține din punct de vedere administrativ de comuna Bethausen. Localitatea se numără printre cele mai tradiționale din Banat.

Sătenii de aici au două griji importante: să-și lucreze pământul și să-și trimită copiii la școli. Așa se face că satul este un izvor de oameni cu carte, în diverse domenii: juriști, medici, ingineri, profesori.

Viceprimarul Doru Murariu spune că „de la Leucușești și până la Coșava este o zonă cu cel mai fărâmițat teren agricol din județ. Aici, o parcelă, în mod obișnuit, nu depășește două-trei hectare. E drept că unii dintre localnici dețin mai multe astfel de parcele.

Dacă, la Cliciova, un alt sat al comunei, un italian face eforturi ca să comaseze aceste petece de teren, reușind să adune în tarlale întinse, în special arendând, peste 1.000 de hectare, la Leucușești fiecare sătean își lucrează individual pământul”.

Studenții din sat și elevii, când sunt în vacanță, lucrează de zor la holdă alături de părinți. Unii de la vârste tinere știu mânui tractorul și utilajele agricole. Încă o caracteristică a satului. Prea puțini dintre localnici sunt plecați în străinătate să muncească.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Două griji, cartea și agricultura, într-un frumos sat bănăţean

  1. Daca si lucrarile publice in sat s-ar face „ca la carte” chiar ar fi de apreciat…cu atatia ingineri si oameni cu carte…teorie ca teorie dar practica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *