Două emisiuni de titluri de stat pentru populație vor fi disponibile în martie

mftitluristatmart21

Persoanele fizice vor avea la dispoziție, în martie, două instrumente de economisire cu dobânzi atractive, prin emisiunile de titluri de stat Tezaur și Fidelis, lansate de Ministerul Finanțelor.

După cum precizează Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara, prin programul Tezaur, în perioada 1-29 martie, persoanele fizice pot subscrie pentru titluri de stat prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale ale CN Poșta Română. Dobânzile anuale oferite sunt de 2,85 la sută pentru scadența de un an, 3,10 la sută pentru scadența de trei ani și 3,25 la sută pentru scadența de cinci ani. Titlurile de stat sunt emise în formă dematerializată, au valoarea nominală de un leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Prin programul Fidelis, titlurile de stat vor putea fi achiziționate în perioada 1-19 martie, prin băncile partenere BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Société Générale. Pe lângă titlurile Fidelis denominate în lei, băncile amintite vor vinde și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București. În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani. Dobânzile anuale pentru titlurile Fidelis în lei sunt de 2,85 la sută pentru scadența de un an, 3,10 la sută pentru scadența de trei ani și de 1,55 la sută pentru titlurile de stat în euro cu o scadență de cinci ani. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei, respectiv de 100 de euro pentru emisiunea în moneda unică europeană, iar pragurile minime de subscriere sunt de 5.000 de lei, respectiv de 1.000 de euro. Pentru subscrierea inițială a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis lansate anterior și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență prin subscrierea sumelor respective în cadrul emisiunilor de titluri de stat pentru populație lansate în martie. Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populației sunt stabilite peste nivelul randamentelor celor în prezent cotate pe piața secundară interbancară, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile, transmite DGRFP Timișoara. Informații complete privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunilor din luna martie 2021 în cadrul programelor Tezaur și Fidelis pot fi consultate pe pagina web a Ministerului Finanțelor, www.mfinante.gov.ro, precum și pe site-urile instituțiilor partenere www.posta-romana.ro, www.comunicatii.gov.ro, www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp, www.bvb.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns