Două colegii din buricul târgului stau să se prăbușească peste elevi

colegiul miu

Două dintre unităţile de învăţământ timişorene foarte mari şi poziţionate ultracentral şi-au reluat activitatea în condiţii jalnice. Vorbim despre Colegiile Tehnice „Emanuil Ungureanu” şi „Ion I. C. Brătianu”, ambele aflate la o aruncătură de băţ de o primărie care – se vede cu ochiul liber, fără să cauţi neapărat nod în papură – nu prea şi-a făcut treaba.

colegiul ungureanu 1La „Ungureanu”, de pildă, nu putem vorbi de condiţii sigure pentru elevi şi cadre didactice, ba nici chiar pentru pietonii care trec prin preajmă, pentru că tencuiala cade cu mult spor de pe clădire.

E plin de afişe cu atenţionări referitoare la acest pericol atât în exteriorul imobilului, cât şi pe faţadele interioare, care se prezintă la fel de ciuruite.

Aste e, însă, situaţia, rămânând de văzut dacă se va agrava în sezonul ploios ce bate la uşă.

La „Brătianu”, starea clădirii este aproape la fel de deplorabilă, dar în acest caz există pentru municipalitate scuza că imobilul nu i-a aparţinut. Istoria clădirii e destul de complicată, iscând inclusiv litigii, pentru că a fost revendicată de Episcopia Romano-Catolică, dar are şi părţi adăugate de Ministerul Industriilor. În cele din urmă, vestea că Primăria Timişoara o va cumpăra este una bună pentru cadrele didactice şi elevii care învaţă aici.
colegiul miu1
Numai că acest demers nu ţine, deocamdată, tencuiala stabilă. Pereţii sunt degradaţi atât în exterior, cât şi în incintă. S-au făcut mai mult cârpeli decât reparaţii propriu-zise. Şi acoperişul este degradat, apărând inclusiv infiltrări de apă după intemperii, după cum ne relatează Zaraza Abrudean, noua directoare a Colegiului Tehnic „Ion I. C. Brătianu”.

Unitatea are peste 900 de elevi şi îi pregăteşte pentru o serie de meserii, precum cele de tehnician în administraţie şi comerţ, mecanic sau coafură şi frizerie. Totodată, există clase de seral, dar şi pentru cei care doresc să-şi reia şcolarizarea pe care au abandonat-o la un moment dat.

Dincolo de faptul că pericolul pentru integritatea corporală a elevilor şi cadrelor didactice de la „Ungureanu” şi „Brătianu” e permanent, din cauza degradării accentuate a clădirilor, rămâne şi aspectul lor sordid, care nu face deloc cinste Timişoarei. E mare păcat…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Două colegii din buricul târgului stau să se prăbușească peste elevi

Lasă un răspuns