Dosar penal deschis în cazul bebelușilor depistați cu coronavirus la Timișoara

maternitatea odobescu

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au în lucru două dosare penale în legătură cu unele situații petrecute în cadrul Maternității ”Odobescu”, dar și a unei paciente care nu a declarat adevărul, punând în pericol viața și sănătatea celor din jur.

Potrivit anchetatorilor, în primul dosare se efectuează cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui număr de 10 nou-născuți și a altor 25  persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.  Încă de la confirmarea primelor cazuri, conducerea spitalului a dispus intrarea unităţii medicale în carantină, însă fosta șefă a DSP, Mariana Rădulescu, a insistat pentru redeschiderea maternității

După ce testele efectuate ulterior au confirmat faptul că zece nou-născuți sunt infectați cu noul coronavirus, mamele acestora având rezultate negative, Mariana Rădulescu a fost înlocuită din funcție. Ministerul Sănătăţii a anunţat declanşarea unei anchete pentru aflarea împrejurărilor exacte care au condus la această situație.

Potrivit anchetatorilor, în data de 28.03.2020, o pacientă s-a prezentat la o clinică medicală privată din Timișoara pentru efectuarea unei investigații radiologice la torace, ocazie cu care i-a fost luat consimțământul scris, aceasta declarând că nu se află în vreuna din situațiile de contaminare cu virusul SARS CoV 2. Medicul radiolog din cadrul clinicii a confirmat pentru aceasta diagnosticul de pneumonie mixtă bilaterală. Ulterior investigației medicale, reprezentanții clinicii au fost contactați de Dispeceratul pentru situații de urgență 112, care le-a adus la cunoștință că pacienta investigată a solicitat servicii medicale de specialitate, declarând că a intrat în contact cu soacra acesteia, ce se află  internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiologie Dr. Victor Babeș.

Având în vedere posibilitatea răspândirii noului coronavirus ca urmare a celor nedeclarate de pacientă, activitatea punctului de lucru din Timișoara al clinicii a fost încetată începând cu data de 30.03.2020, iar personalul aflat în tură în data de 28.03.2020 s-a autoizolat la domiciliu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns