„Dorinţa noastră este să avem tot lotul valid pentru play-off”

costescu si tritoiu

În grupa valorică 1-6, care precede faza play-off a Ligii Naţionale de baschet masculin, BC SCM Timişoara nu se poate bate tot timpul de la egal la egal cu cele mai bune echipe din România din cauza unor probleme de lot ce îi afectează rotaţia.

Dominique Rambo, Jonte Flowers şi Mladen Jeremici, piese de bază în angrenajul violet, nu au putut fi utilizaţi vineri seară la Oradea, unde „leii” s-au înclinat cu scorul de 72-82. Oficialii grupării bănăţene speră ca până la ora primei partide din play-off toţi jucătorii să fie recuperaţi, incluzându-l aici şi pe fostul căpitan Zoran Milencovici, care acuză o problemă mai veche şi mai are de aşteptat până să-şi facă apariţia din nou într-un meci oficial.

„Am mers la Oradea să câştigăm, aşa cum încercăm să facem în fiecare meci. Ştiam că avem un dezavantaj din cauza lotului subţire, a rotaţiei destul de scurte, dar cred că putem consemna lucruri bune după această partidă. A fost un meci bun, echipa a arătat că putem juca baschet de calitate indiferent de formula de pe teren. Am întâlnit o echipă care are ca obiectiv câştigarea titlului de campioană, aflată într-o formă sportivă foarte bună, care a dorit să-şi apropie victoria şi nu i-a fost foarte uşor să o facă”, ne-a declarat antrenorul Tudor Costescu.

Acesta s-a referit şi la deciziile controversate luate de arbitri în meciul ce a contat pentru runda cu numărul 29 a primului eşalon baschetbalistic: „Probabil că reacţiile noastre au venit pe fondul jocului bun şi al faptului că am simţit că putem să punem probleme mari. Ne-am fi dorit mult ca acele mingi să ne revină nouă. Nu discutăm despre justeţea deciziilor arbitrilor, probabil că astfel de lucruri se întâmplă în toate meciurile pe care vrei să le câştigi şi nu beneficiezi de momente favorabile. Eram dornici să facem un joc bun, iar această stare de tensiune s-a amplificat”.

Şi preşedintele Ilie Triţoiu s-a referit la momentele de tensiune ale confruntării cu bihorenii, anunţând totodată obiectivul echipei timişorene până la startul play-off-ului:

„Sunt decizii care fac parte din joc mai ales la meciurile în care ai statutul de gazdă. Arbitrajul nu a influenţat rezultatul final, dar au fost decizii luate în momentul în care ne-am apropiat de adversar. Frustrant este faptul că noi eram în opt jucători – trei străini, trei români şi alţi doi români care de regulă evoluează mai puţin – şi nu cred că Oradea avea nevoie de acele decizii la momentul respectiv, când revenisem tare în joc.

Vreau ca oamenii să înţeleagă că în această grupă 1-6 noi am fost în formulă completă doar la Sibiu. În aceste condiţii, este greu să te baţi cu adversarii din 1-6, care sunt cei mai buni din campionat. În grupa valorică 1-6 ne interesează să facem un joc de echipă şi să avem tot lotul valid pentru play-off. Nu putem să avem acum rezultatele dorite întrucât ne interesează mai mult starea fizică a jucătorilor. În orice titlu despre noi se foloseşte cuvântul oscilaţii.

Sunt oameni care îşi schimbă părerea de la o zi la alta şi nu este normal să fie aşa. Se spune că astăzi suntem cei mai buni şi mâine nu avem ce să căutăm în play-off. Jucătorii sunt oameni, nu roboţi. Există zile şi zile, astăzi joacă unul extraordinar, iar în meciul următor nu mai are aceeaşi evoluţie. Aşa este în sport. Ne temem de o suprasolicitare a jucătorilor, în special la Komatina, el este cel mai uzat.

Ştim aceste lucruri, dar cu cine să jucăm? Nu mă tem să o spun, cu Mocriţchi şi cu Albu nu batem pe nimeni! Tohătan a avut meciuri în Liga Naţională, a jucat constant cel puţin 20 de minute la Baia Mare, are altă experienţă. Ai noştri trebuie să crească treptat, acum nu ne pot ajuta cu nimic. Nu au pregătirea necesară pentru acest nivel. Cu riscul de a pierde toate meciurile rămase din grupa valorică 1-6, trebuie să recuperăm toţi jucătorii accidentaţi până la primul meci din play-off”.

Tudor Costescu a dezvoltat subiectul delicat al jucătorilor accidentaţi: „Rambo a suferit o entorsă la genunchi şi se pare că recuperarea este mai lungă decât am anticipat. Flowers a forţat la Steaua, a fost decizia lui, a zis că îşi cunoaşte mai bine organismul, a avut o discuţie cu doctorii şi a spus că poate să joace. Are o ruptură fibrilară, o recidivă, o refacere incompletă.

Jeremici are spatele blocat, la el este o problemă care apare periodic şi a fost amplificată de lovitura primită în meciul cu Sibiu, când arbitrul i-a atras atenţia că simulează şi el a stat o săptămână după acel contact. Milencovici era pregătit să intre, dar i s-a umflat genunchiul operat şi nu poate evolua. Ca timp de refacere, la Rambo este cea mai gravă problemă medicală. Cei care au jucat şi-au dovedit potenţialul şi le mulţumesc pentru efortul depus.

Vă daţi seama cum am fi arătat la rotaţie în acest meciuri fără Tohătan, pe care l-am adus intuind regula cu jucătorii români. A crescut mult, dar pot apărea şi căderi. Evoluţia unui jucător tânăr nu este constant ascendentă, trăim şi cu greşelile pe care le comite, ele fac parte din drumul pe care îl parcurge pentru a devenit un jucător mai bun. Trebuie să ne aşteptăm şi la momente mai puţin inspirate în jocul său”.

Ilie Triţoiu speră ca timişorenii să vină la sala „Constantin Jude” pentru a-i susţine pe baschetbaliştii alb-violeţi: „Ne-am asumat un obiectiv superior, iar lumea trebuie să ne susţină şi să aibă încredere în noi. Publicul va vedea că efortul îi va fi răsplătit prin atitudinea din teren a jucătorilor. Faţă de anii trecuţi, acum avem propria identitate, cu imn, afişe, programe de meci, materiale promoţionale, iar comunicarea este deschisă cu toată lumea.

Pe cei care critică jucătorii şi conducerea îi aşteptăm să facă galerie şi să susţină echipa. A fi suporter nu înseamnă a spune cine să vină antrenor şi pe cine trebuie să dăm afară. Nu mă refer la tot publicul, este un grup de şapte-opt persoane ascunse în spatele unor taste care au ca scop denigrarea echipei. În ceea ce priveşte galeria lui Poli, aceasta are propria ei identitate, nu are legătură cu noi.

Dacă vin cu plăcere la sală, cu atât mai bine, ne-am bucura mult pentru asta, dar să nu-i aşteptăm permanent. Îl respect mult pe Sebastian Novovici pentru tot ceea ce face, conduce un club care a pornit din liga a cincea şi a ajuns în liga a doua. Nu l-am invitat să ofere aruncarea simbolică de start la meciul cu Sibiu pentru a încerca o apropiere faţă de galerie, aşa cum s-a scris.

Aş vrea să mai precizez că nu există nici o fisură în cadrul clubului. Este o colaborare corectă între staff-uri şi jucători, atmosfera este foarte bună”.

Tudor Costescu nu îşi doreşte un adversar anume în primul tur din play-off-ul Ligii Naţionale de baschet masculin: „În afară de Cluj, care se dovedeşte a fi o echipă greu de învins atât acasă, cât şi în deplasare, restul formaţiilor nu reprezintă o alegere mai bună sau mai rea pentru play-off. Este vorba despre forma de moment, despre nivelul de pregătire al jucătorilor în momentul respectiv, şi mă refer aici şi la recuperea fizică.

Nu cred că vom ajunge în situaţia de a juca mai multe meciuri acasă, adică să urcăm pe locul al patrulea. În mod normal contează să joci un meci în plus acasă. Moralul este bun, mai ales că n-am avut evoluţii rele. Formăm un grup unit, iar atmosfera bună sper să ne ridice nivelul. Eforturile sunt uriaşe la nivel de management. Mai mult decât face acum clubul pentru a-şi ţine suporterii aproape nu cred că se poate face”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *