Dorin Cândea şi-a pus gândirea în „mişcare”

„Să punem România în mişcare”, spunea Traian Băsescu, liderul Partidului Mişcarea Populară, lansând, astfel, sloganul acestei formaţiuni. Iată că, în Timiş, vorbele lui Băsescu încep să fie aplicate din plin: o primă măsură a fost „punerea în mişcare” chiar a şefei filialei, Roxana Iliescu, trasă pe tuşă de activul din partid.

Evident, cum se întâmplă adesea în astfel de situaţii, apar acuze din toate părţile, într-o românească spălare în public a rufelor din partid. Mai întâi, Roxana Iliescu a avut o răbufnire asupra colegilor care au „mişcat-o” din funcţia de preşedinte, pentru ca, apoi, cum era şi firesc, să vină şi rândul celorlalţi să-i întoarcă vorbele Roxanei. Şi i-au zis-o cu foc şi din toţi rărunchii, aşa cum îi place s-o facă românului atunci când a scăpat de un şef căruia înainte nu ştia cum să-i mai facă pantofii.

La PMP Timiş, spălarea rufelor s-a făcut chiar într-un cadru instituţionalizat, organizându-se o conferinţă de presă la care au fost aduşi toţi membrii de rând care făcuseră bătături în palme de la atâta lustruit al pantofilor Roxanei, iar acum trebuie să-şi dea cu părerea, că doar s-a schimbat încălţămintea.

A fost o adunare pe tipicul celor de la PP-DD-ul „domnului Dan”, iar elementele comune sunt evidente: încăperea cu pricina a fost folosită, anii trecuţi, de PP-DD, unii dintre cei prezenţi erau foşti membri ai formaţiunii lui Dan Diaconescu, iar apelativele folosite se înscriau în registrul verbal folosit de foştii pepededişti.

Mai întâi, au luat cuvântul „doamna Daniela” şi „domnişoara Loredana”, spunând că au fost jignite de „domnişoara Roxana”. De exemplu, „doamna Daniela” a fost etichetată drept femeie de serviciu, când, de fapt, ea a făcut voluntariat la partid.

Apoi, „domnişoara Loredana” a fost jignită în public, la Biled, cu vorbe pe care nu le reproduce întrucât nu o „caracterizează”, după cum chiar ea spunea. Ca să nu mai lungim vorba, adunarea de partid risca să se tranforme într-un bâlci provincial, dacă nu se producea un declic care a schimbat totul.

Atunci a ieşit la rampă Dorin Cândea, secretarul general al filialei, care a dat o altă turnură discuţiilor, una academică, chiar filosofică, dacă e să judecăm după valoarea maximelor enunţate.

Iat-o pe prima dintre ele, care anunţau potenţialul meditativ al liderului politic: „Pe Roxana Iliescu o jignea doar simpla mea prezenţă”.

Apoi, asemenea marelui Platon care căuta să definească frumosul, Cândea a sintetizat magistral toată partea estetică din partid: „Suntem atâţia oameni frumoşi la această masă, că nu ştiu cum de a ajuns Roxana Iliescu preşedintă”.

Finalul a fost apoteotic, cu un Cândea dezlănţuit, ironic şi profund în acelaşi timp. Maxima sa poate fi chiar premisa unui nou sistem filosofic, fiind o mixtură între acel celebru „Gândesc, deci exist” al lui Rene Descartes şi o altă vorbă de duh, „Să facem bine, ca să nu fie rău”, a lui Gheorghe Hagi.

Dar iată ce a spus Dorin Cândea: „Cine negociază funcţii publice trebuie să dea cu subsemnatul”.

La prima vedere, nu pare mare lucru, dar spusă de Cândea, un personaj vestit tocmai datorită jocurilor de culise şi negocierilor pentru anumite poziţii, capătă cu totul şi cu totul alte valenţe. Cu ce ne-ar mai putea uimi liderul PMP Timiş?

Deocamdată, e suficient, dar probabil că, dacă ar mai trăi, Desacartes şi-ar fi dat seama că sistemul său filosofic a pornit de la o maximă greşită. Nu trebuia să spună „Gândesc, deci exist”, ci ceva mult mai apropiat de gândirea pemepistă: „Mă mişc, deci exist”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Dorin Cândea şi-a pus gândirea în „mişcare”

  1. Frate….pai asta chiar este „penal”…in adevaratul sens al cuvantului. A fost condamnat pentru ca a inmatriculat automobile cu acte false atunci cand a fost director la RAR Timis. Ca orice pdl-ist de vaza, cu „permis de furt” de la Tatucul lor, a fost „spalat” si numit pe la Bucuresti in ceva functii… „sa mananca si gura lui ceva”. Cum D-zeu se ridica la suprafata toate „dejectiile” acestui neam ?!
    http://delanoi.tumblr.com

  2. Domnilor politicieni , in lupta pentru sefie se”calca pe cadavre ”pentru a ajuge in varf.Asa a patit si d-na roxana iliescu

Lasă un răspuns