Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a Colterm. Radu Țoancă: „Degeaba te grăbești, dacă nu ai plecat la timp!”

Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a Colterm. Radu Țoancă: „Degeaba te grăbești, dacă nu ai plecat la timp!"

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, declanșarea în justiție a procedurii de insolvență de consiliul de administrație al societății de termoficare Colterm SA. Decizia a fost luată după mai multe luni de bâlbâieli administrative, care au adus societatea într-o situație financiară și mai dificilă decât era până acum.

Teoretic, cei peste 50.000 de clienți ai Colterm din Timișoara nu vor fi afectați, dar, practic, vor urma și creșteri ale prețului gigacaloriei, acestea fiind anunțate tot de primar. După depunerea de ieri a cererii de insolvență, judecătorul sindic va da un verdict în cel mult zece zile. Următorul pas este întocmirea unui plan de reorganizare de administratorul judiciar și administratorul unic.

„Consiliul de Administrație al Colterm a luat decizia să ceară protecția justiției prin declanșarea procedurii de insolvență. Această decizie este o decizie pentru a continua serviciul public. Colterm a încercat numeroase variante, dar reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară.

Noi credem în termoficare în Timișoara, noi credem că acest sistem are un viitor și tocmai de aceea apelăm la protecția insolvenței, pentru că credem că ăsta este mijlocul cu m putem să asigurăm furnizarea apei calde și căldurii nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung.

În ziua de azi procedura insolvenței este, de fapt, un mijloc de salvare a companiilor, cu succes în România. S-a folosit și în situația Hidroelectrica, care astăzi este o companie foarte sănătoasă. Înseamnă, în primul rând, că datoriile istorice (Colterm are datorii de peste 320 de milioane de lei) vor fi blocate și nu mai cresc și penalitățile de întârziere care se adaugă, de fapt, la toată gaura de datorii.

În momentul în care intră în insolvență se suspendă toate executările silite, toate încercările de recuperare de creanțe demarate pentru datoriile istorice. Toate resursele Colterm, în momentul în care se intră în procedura de insolvență, vor fi redirecționate către asigurarea serviciului și furnizarea agentului termic către populație. Insolvența este un proces de reconstrucție a încrederii.

Abonații Colterm nu vor fi afectați de această intrare în insolvență. Eu cred că această insolvență, care în acest context de intrare de prețuri n-a mai putut fi evitată, este și o șansă uriașă pentru companie, tocmai să aibă acest nou început fără aceste datorii istorice. Intrarea de insolvență, odată ce trece de tribunal, este o șansă pentru Colterm de a se focusa pe problemele de viitor și sunt sigur că timișorenii vor avea și în viitor căldură și apă caldă”, a încercat să explice primarul.

Dominic Fritz consideră că este necesară și intervenția guvernului (care guvern?), din cauza crizei prețului la gaz, care a crescut de la 270 de lei pe MWh în iulie, la 830 de lei. Edilul a trimis o adresă oficială către prefectură, prin care solicită guvernului cărbune din rezerva de stat. Deși este datoare vândută la toți furnizorii, societatea Colterm ar încerca să negocieze cu aceștia, iar administrația municipiului recunoaște că se află în căutarea unor soluții. Mai mult ca sigur, vor urma creșteri ale prețului gigacaloriei, dar primarul nu s-a hazardat să arunce pe piață vreun procent, susținând că acum se fac calcule.

S-au trezit prea târziu

Reacția consilierului local PSD Radu Țoancă nu s-a lăsat așteptată: „Degeaba te grăbești, dacă nu ai plecat la timp! Insolvența Colterm a fost întârziată din motive politicianiste și îi costă pe timișoreni zeci de milioane de euro. I-am transmis primarului Timișoarei, Dominic Fritz, atât public, cât și în privat, atât în calitate de consilier municipal, cât și în numele PSD, încă de acum opt luni, că singura soluție de evitare a falimentului Colterm este demararea urgentă a unei proceduri transparente de insolvență cu un consorțiu de firme de specialitate.

Ca de obicei, sfătuit de „specialiștii” de care s-a înconjurat, inclusiv de cel care „la 3 dimineața, trezit din somn, are soluții pentru Colterm”, Dominic Fritz a refuzat această soluție – pe care ne-o prezintă azi public ca pe o mare descoperire! Această ezitare, care a „franjurat” bugetul Colterm – și așa anemic- cu sume importante, a generat pierderi de zeci de milioane de euro, care vor încărca la iarnă factura pe care o decontează timișorenii.

Astfel, s-ar fi evitat: amenda de 21 de milioane de euro, punerea sub sechestru a întregului patrimoniu Colterm către ANAF, pentru nerespectarea obligațiilor asumate prin OG 6/2019, contractarea unor cantități de cărbune și gaz, scumpite de câteva ori în numai opt luni. Aș fi salutat și nu aș fi criticat conferința de presă de astăzi a domnilor Dominic Fritz și Ioan Silviu Doboși, dacă ea ar fi avut loc în luna martie a anului 2021!”.

Clienților Colterm, ajunși și cu caloriferele călâi, și cu banii luați, nu le rămâne acum decât să aștepte cu înfrigurare facturile…

Foto: Constantin Duma


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a Colterm. Radu Țoancă: „Degeaba te grăbești, dacă nu ai plecat la timp!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *