Doliul Timișoarei, marcat prin slujbe memoriale și candele eterne

martiri

Timişoara s-a aflat marţi în doliu, marcând 30 de ani de la sângeroasa zi de 17 Decembrie 1989, ziua când cuplul ceauşist şi acoliţii acestuia au decis să-i atace pe protestatarii timişoreni cu muniţie de război.

Armata, Miliţia şi Securitatea n-au ezitat să treacă la fapte, astfel încât în faţa Catedralei, în pieţele Operei şi Libertăţii, pe Podul Decebal, pe căile Girocului, Lipovei, Şagului, dar şi în alte locuri din oraş, militarii au ucis peste 60 de oameni în acea zi neagră, alţi 268 fiind răniţi de gloanţe, unii foarte grav, iar 44 de timişoreni au scăpat „doar” cu bătăi crunte din confruntările cu forţele de represiune, la care putem adăuga arestările care s-au apropiat de o mie încă din ziua precedentă.

Spre disperarea ceauşeştilor şi a slugilor lor, însă, Timişoara nu s-a predat, deşi morgile oraşului erau deja umplute până la refuz de decedați, în seara zilei de 17 Decembrie. Cel mai tânăr martir al revoluţiei avea numai doi anişori.

A urmat, a doua zi, o operaţiune care a arătat o dată în plus, dacă mai era nevoie, bestialitatea regimului ceauşist: în încercarea de a şterge urmele crimelor, 43 de cadavre au fost extrase din Morga Spitalului Judeţean, transportate la Bucureşti, arse la crematoriul uman, ulterior cenuşa fiindu-le aruncată într-o gură de canal din localitatea Popeşti Leordeni.

Represiunea a continuat cu diverse intensităţi în timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în cele din urmă bilanţul ajungând la 1.116 morți și 4.089 de răniți, Timişoara şi Capitala dând cel mai mare tribut de sânge, dar slugile regimului au făcut victime şi în alte oraşe în care oamenii s-au revoltat: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște şi Târgu Mureș.

În memoria eroilor căzuţi în Decembrie 1989, la Timişoara au avut loc, în prima parte a zilei de ieri, slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană şi la Biserica Martirilor, precum depuneri de coroane, dar şi un parastas al morţilor Revoluţiei, la Cimitirul Eroilor, iar la orele serii, pe treptele Catedralei Mitropolitane a fost ţinut un moment de reculegere, cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri din Timişoara lui Decembrie 1989.

Programul comemorărilor

Manifestările comemorative continuă miercuri, 18 Decembrie, de la ora 10, cu Crosul Revoluţiei, pe pista exterioară a Stadionului „Dan Păltinişanu”. De la ora 12, în clădirea Senatului Rectoratului Politehnicii Timişoara va avea loc lansarea videoclipului 3D al piesei „Timişoara”, interpretată de formaţia Pro Musica. De la 18, la Catedrala Mitropolitană va avea loc o depunere de candele.

În 19 Decembrie, începând cu ora 10, Adunarea Festivă pentru celebrarea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi lansarea volumului „Proclamaţia de la Timişoara – în contextul Revoluţiei Române din Decembrie 1989” vor fi găzduite de Universitatea de Vest.

Comemorările se vor desfăşura, de altfel, şi în alte localităţi. Astfel, în 19 şi 20 Decembrie, timişorenii sunt chemaţi la pelerinaj la Bucureşti, sub titlul „Pe urmele Cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”. În memoria eroilor ucişi la Timişoara, o depunere de coroane este programată la troiţa crematoriului „Cenuşa” din Capitală, urmată de un parastas şi o slujbă de pomenire, care vor avea loc la Popeşti-Leordeni, la Monumentul şi la Biserica Eroilor Martiri.

În 20 Decembrie, de la ora 12, declanşarea sirenei timp de trei minute va marca dobândirea de către Timişoara a statutului de oraş liber de comunism. Începând cu ora 15,30, o şedinţă festivă, cu acces pe bază de invitaţii, va avea loc la Opera Română. Cu începere de la ora 18, în Piaţa Victoriei îşi vor da concursul, în cadrul Rock for Revolution, trupele  Cargo, Phoenix, Pro Musica şi Sonatic.

În 21 Decembrie, de la ora 13, la Bastion va fi deschisă expoziţia de carte-album pe teme despre Revoluţia din Decembrie 1989, intitulată „Întâlnirea cu îngerul”, coordonator fiind Mihai Olteanu.

În 22 Decembrie, în toate bisericile din Episcopia Timişoarei va avea loc pomenirea eroilor martiri ai Revoluţiei Române.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *