Doi medici apreciaţi ţin să ne liniştească: Infecția cu coronavirus se instalează și trece ca o răceală, iar fiecare dintre noi a avut-o „cel puțin o dată”

coronavirus 10

Coronavirusurile fac parte dintre „virusurile guturaiului”, iar fiecare dintre noi a avut, de-a lungul vieții, „cel puțin o infecție cu coronavirus” – o formă mai veche și mai ușoară, a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, Cătălin Apostolescu, medic specialist în boli infecțioase și purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.

De altfel, chiar și în cazul noului tip de coronavirus, care este „o idee mai agresiv”, scenariul cel mai frecvent este cel în care infecția cu virusul „se instalează ca o răceală și trece ca o răceală – cam 95% din cazuri”, confirmă şi Adrian Marinescu, și el specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România.

În cazul vechilor tipuri de coronavirus, pe care fiecare le-a avut „măcar o dată în viață”, 99,9% dintre îmbolnăviri erau ușoare. Noul tip de coronavirus este „o idee mai agresiv, în sensul că vreo 95% sunt cazuri ușoare, iar restul de 5% sunt cazuri severe și chiar mortale”, declară medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, pentru HotNews.ro.

Scenariul cel mai frecvent este acela în care infecția cu virusul „se instalează ca o răceală și trece ca o răceală – aici vorbim de formele ușoare și medii, cam 95% din cazuri”, confirmă și medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

„95% sunt forme asimptomatice, ușoare sau medii. Dacă vorbim despre formele severe, ele sunt cu instalare rapidă, care este și fulminantă, în sensul că apare o afectare pulmonară, o pneumonie severă care se complică cu complicații respiratorii, cu insuficiență respiratorie severă, apare afectarea renală și, în final, vorbim de o degringoladă la nivelul organismului – practic, este vorba despre o afectare multi-organe. Asta se întâmplă în formele severe și, din păcate, duce la deces”, explică medicul Adrian Marinescu (foto dreapta).

De altfel, Cătălin Apostolescu spune că faptul că sunt foarte multe forme ușoare le pune și probleme medicilor: „Faptul că sunt foarte multe forme ușoare ne pune nouă, medicilor, o foarte mare problemă de diagnostic în a deosebi ce este noul coronavirus de ce este un guturai banal, o gripă, o rinită sau o sinuzită. Cel puțin la formele care sunt ușoare, simptomatologia este foarte nespecifică: poate fi confundată foarte ușor infecția cu coronavirus cu alte infecții mai mult decât banale.”

Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni, potrivit medicului Adrian Marinescu: „Cu siguranță persoane în vârstă, peste 70 de ani, în primul rând, și cei care au și afecțiuni preexistente. De obicei, persoana în vârstă are mai degrabă afecțiuni preexistente – afecțiuni respiratorii, pulmonare, cardiace, hepatice și așa mai departe.”

Medicul Cătălin Apostolescu (foto stânga) atrage însă atenția că acest lucru nu reprezintă o regulă și că au existat inclusiv cazuri în care infecția cu virusul a provocat forme grave de îmbolnăvire la tineri, cel mai celebru caz fiind cel al medicului chinez de 32 de ani care „a dat primul alarma” în legătură cu virusul și care a murit: „Este adevărat că marea majoritate a cazurilor grave au apărut la persoane în vârstă, care au și alte afecțiuni, dar au fost cazuri în China, precum cazul acelui medic care a dat primul alarma, care avea 32 de ani. Și care a murit. Și la tineri pot să apară, este adevărat că frecvența este mai mică decât la bătrâni, dar și la tineri pot să apară și să fie o formă agresivă.”

Continuarea pe HotNews.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 thoughts on “Doi medici apreciaţi ţin să ne liniştească: Infecția cu coronavirus se instalează și trece ca o răceală, iar fiecare dintre noi a avut-o „cel puțin o dată”

    1. esti prost Cristi? Toti am avut un corona virus, doar nu tulpina asta…Este si virusul bun de ceva, ca nu degeaba il da Dumnezeu la oameni, este ca si cum faci pisu….sa nu faci pisu contra vantului ca vine pe tine pisu…de aia trebuie sa ai grija Cristi….eu ma distrez ce paranoica este lumea….ma pis pe corona virus…daca o sa primesc, o primesc cu drag! -=Corona Virus=- singurul virus care se gandeste la tine 🙂

  1. Încercați să minimizati acest caz … oricum veti fi depășiți de situație! ….acelasi lucru l-a spus si Strainu, dupa care nu a mai apărut pe media

  2. Să le spuneți această știre si celor ce lucrează în spitalele italiene, să vedeți cât de apreciați veți fi… Ei chiar nu știau asta🤦🏻‍♀️. Să mai reveniți cu un articol legat de această știre peste 14 zile, apoi mai vorbim… Vă mai numiți și renașterea…

  3. Fake news este acest articol. Daca aveti curaj sa-l prezentati italienilor va asigur ca scapati usor doar cu o ploaie de scuipat „virusat”. Cine sa va creada cind la ei au murit de corona si cite 1000 de „raciti” pe zi. Erau raciti adica reci, morti.
    Astia 2 umbla sa ne linisteasca de teama panicei dar ne mint cu nerusinare.
    Dar oare cine sint ei ? De medici „apreciati” de nu se stie cine e plina lumea.

    1. Ce va spune acest anunț : Programeaza-te la Dr. Marinescu Adrian, Hyperclinica Medlife Floreasca Agora ? ? ?
      Un medic INTERNIST ce lucreaza la Matei Balș dar care are si cabinet privat la Hyperclinica Medlife Floreasca Agora.
      Foarte dubios acest individ cu credibilitate ff mica. Nu va speriati de covid caci trece cu paracetamol. Dar el stie ca dupa instalarea virusului pacientul vine sigur la el, pe picioare. Cum pleaca ramine de vazut de la caz la caz, poate chiar orizontal si rece in sac negru.

  4. O simpla raceala dar iata ce spune „ilustrul” medic in vara 2020 :

    „Oricând se poate întâmpla ca Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, chiar și în acest weekend, să nu mai poată primi pacienți cu COVID-19. Este declarația făcută de dr. Cătălin Apostolescu pentru http://www.RoHealthReview.ro și http://www.Sanatatea.TV.ro.

    ”Există acest risc atâta vreme cât în București au rămas doar două spitale de COVID. Oricând se poate întâmpla. Se poate întâmpla chiar și în acest weekend. Institutul este aproape de capacitatea maximă. Situația nu este bătută în cuie, unii pacienți se externează, ații se internează. Este un flux permanent de pacienți. De exemplu, aseară mai erau două locuri. Acum de dimineață se mai fac externări și vor fi mai multe locuri. Spre seară e posibil să scadă iar numărul de locuri. Dar suntem undeva aproape de capacitatea maximă”,
    a declarat dr. Cătălin Apostolescu.”

    Oare o simpla raceala copleseste un spital ? O simpla raceala omoara mii de oameni pe banda rulanta ?

    Voi astia de la renasterea ati fabricat niste informatii false, ati fabricat aceste cica interviuri mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *