Doar patru primării din Timiș au acordat toate tipurile de burse pentru elevi

Toți elevii ar putea intra într-o vacanță prelungită, de luni (surse)

Potrivit unui raport realizat de Societatea Academică din România (SAR) și Instituția Avocatului Poporului, în anul școlar precedent, la nivelul județului Timiș, doar patru unități administrativ-teritoriale (UAT) au acordat, urmând toți pașii legali, toate tipurile de burse (pentru performanță, de merit, de studiu și ajutor social) instituite pentru elevi: Timișoara, Sânmihaiu Român, Recaș și Beba Veche.

Alte 17 primării timișene au aprobat burse de ajutor social, 12 – burse de merit, iar una – burse de performanță. Potrivit Andradei Mazilu, cadru didactic în învățământul primar, coordonatorul proiectului ”Școli curate„ în județul Timiș, în realitate s-a descoperit ulterior că au fost mai multe primării care au acordat diferite tipuri de burse elevilor, însă acestea nu figurează în statistici întrucât administrațiile locale respective nu au respectat toți pașii legali, fiind vorba cu precădere de absența unei hotărâri a consiliului local care să aprobe acest acest lucru.

Dreptul la bursă școlară a fost inițial legiferat în 1995, fiind atributul Ministerului Învățământului de la acea vreme, pentru ca, din 2011, obligativitatea asigurării lor să fie comutată în sarcina unităților administrativ-teritoriale. Cuantumul burselor este diferit de la o școală la alta, acesta fiind la aprecierea administrației publice locale, iar sursa de finanțare provine din bugetele locale și din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată aprobate anual prin legea bugetului de stat. Abia la sfârșitul anului trecut, guvernul a stabilit un cuantum minim al burselor, respectiv de o sută de lei, autoritățile deliberative ale administrației publice locale având însă posibilitatea de a stabili unul mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale acestora.

Scuza ”nu sunt bani” a permis autorităților locale să jongleze cu dreptul elevilor, astfel încât, potrivit raportului documentat de cele două instituții amintite mai sus, s-a ajuns ca în anul școlar 2019/2020 doar 5,66 la sută din UAT-uri să respecte în totalitate prevederile legale pe acest palier. Demersul întreprins în cadrul proiectului”Școli curate” al SAR în cinci județe din țară, printre care și județul Timiș, și având ca parteneri prefecturile, inspectoratele școlare și Instituția Avocatului Poporului, realizat în scopul combaterii corupției în ceea ce privește alocarea și gestionarea resurselor publice în mediul educațional, continuă și în acest an școlar. În ultimele luni, echipa activă în cadrul proiectului a reușit să stabilească nouă întâlniri în mediul online cu primarii comunelor timișene, alți șase aleși locali neonorând invitația de a avea întrevederi pe tema burselor școlare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *