Doar o clipă pentru a nu uita: Holocaustul romilor

Doar o clipă pentru a nu uita: Holocaustul romilor

Doar o clipă pentru a nu uita: Holocaustul romilor

Până în data de 29 noiembrie, Institutul Intercultural Timișoara propune celoir interesați o expoziție documentară despre exterminarea în masă a populației rome și sinti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Panourile cu imagini impresionante și informații istorice documentează Holocaustul romilor în România, care din acest an școlar se predă ca materie separată în clasele XI-XII.

Expoziția este deschisă și poate fi vizitată la parterul Universității de Vest. „Samudaripen, termenul folosit în romani pentru Holocaustul suferit de romi, a fost orchestrat în România de regimul Antonescu în 1942, urmând modelul stabilit în Al Treilea Reich.

Circa 30.000 de romi nomazi și sedentari din toate regiunile au fost deportați în Transnistria, preferându-se deportarea familiilor întregi.

Documentele arată că 78 de romi au fost deportați din satele județului Timiș în 13 septembrie 1942.

Condițiile de trai din noile colonii au fost aspre, ducând la decesul a peste 11.000 de oameni, dintre care mulți copii. Expoziția prezintă informații, documente și în special povești de viață și mărturii ale victimelor Holocaustului romilor din România, dar și situarea acestuia în context european.

CITEȘTE ȘI: Două cadre didactice de la Facultatea de Matematică și Informatică din Timișoara, recompensate cu Bursele ANIS pentru inovație în educație

La pregătirea materialelor au contribuit doi istorici romi: dr. Adrian-Nicolae Furtună, de la Centrul de Cercetări Culturale și Sociale «Romane Rodimata» și dr. Bogdan Chiriac, fiind întreprinse și consultări cu Centrul Cultural și de Documentare al Sintilor și Romilor Germani din Heidelberg și Asociația „Nevo Parudimos” din Reșița.

Până în 29 noiembrie 2023, expoziția va fi deschisă pentru public zilnic, între 8-20, la parterul UVT.
Accesul este liber”, au precizat organizatorii. Expoziția „Holocaustul romilor” este realizată de Institutul Intercultural Timișoara, cu sprijinul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest Timișoara.

Evenimentul face parte din proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, componentă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *