Distincție pentru academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai prolifici profesori timişoreni

Distincție pentru academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai prolifici profesori timişoreni

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, academicianul Ion Boldea, a primit o nouă recunoaștere internațională, de această dată din partea Consiliului Executiv al Asociației EPE, în cadrul Conferinței EPE ECCE Europe, care a avut loc în prima parte a lunii septembrie, la Ghent, în Belgia.

„2021 EPE Outstanding Achievement Award”

Academicianul Ion Boldea a primit, cu această ocazie, distincția „2021 EPE Outstanding Achievement Award” pentru întreaga sa activitate și pentru contribuțiile aduse în cadrul Asociației EPE în domeniul Electronicii de Putere. Ion Boldea este inventatorul unei mașini oscilatorii liniare, creând primul vehicul din lume alimentat de o pernă magnetică cu motoare liniare sincrone avansate. De asemenea, a publicat o serie de cărți internaționale despre diferite tipuri de mașini și unități electrice.

Ion Boldea s-a născut pe 7 ianuarie 1945 în Lugoj. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu”. Este licenţiat al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, promoția 1967, devenind ulterior, în 1973, doctor inginer.

Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017, membru titular al Academiei Române. Începută în anul 1968, întreaga activitate didactică s-a desfășurat în cadrul Catedrei de Mașini Electrice de la Universitatea Politehnica Timișoara.

În decursul timpului a obținut titlurile și a ocupat funcțiile următoare: 1968-1975 asistent; 1975-1981 șef de lucrari; 1981-1991 conferențiar; 1991-2011 profesor; 2011-prezent profesor emerit. Încă din tinereţe, a desfășurat o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate.

A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

CITEŞTE ŞI: Cine poate beneficia de șomaj tehnic și zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Măsurile, adoptate de Guvern

De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *