Disfuncţionalităţi la o judecătorie din Banat din cauza lipsei de personal

instanta caras

Numărul mic de grefieri şi de judecători generează grave disfunc- ţionalităţi în cadrul activităţii instanţelor din România. Un control al Inspecţiei Judiciare a CSM la Judecătoria Reşiţa, de exemplu, a scos la iveală mai multe sincope privind întocmirea actelor redactate în instanţă.

Astfel, s-a constatat o diferenţă mare de timp între momentul rămânerii definitive a hotărârilor penale şi cel al emiterii actelor de executare. De exemplu, în cazul unui dosar din 2014, sentinţa penală emisă în 2013 a rămas definitivă prin neapelare la data de 9 decembrie 2014, iar actele de executare au fost emise abia un an mai târziu.

De asemenea, în cazul altor dosare, acestea erau emise cu o zi înainte de data primirii documentelor de la instanţele de control judiciar (într-un dosar din 2015, extrasul s-a primit în data de 11.12.2015, iar mandatul a fost emis în 10.12.2015).

Totodată, s-a mai constatat că la Judecătoria Reşiţa nu a existat şi nu există vreo evidenţă a dosarelor aflate în curs de executare.

Inspectorii aflaţi în control la această instanţă au concluzionat că motivul acestor anomalii îl reprezintă modul de delegare la compartimentul de executări penale, în mod succesiv, pentru perioade scurte de timp (de câte şase luni), a mai multor judecători, dar şi faptul că timp de aproximativ doi ani nu a fost angajat nici un grefier în cadrul acestui compartiment.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns