Directorul OMS: Pandemia s-ar putea termina în Europa după trecerea valului Omicron

Directorul OMS: Pandemia s-ar putea termina în Europa după trecerea valului Omicron

Directorul OMS: Pandemia s-ar putea termina în Europa după trecerea valului Omicron

Directorul OMS pentru Europa a declarat că pandemia s-ar putea termina în regiune după trecerea valului Omicron.

Odată ce actualul val de infectare cu Omicron se va încheia în Europa, situaţia pandemică s-ar putea termina în regiune, chiar dacă virusul ar putea reveni până la sfârşitul acestui an, a declarat directorul de sănătate responsabil cu regiunea Europei al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge.

Într-un interviu, Hans Kluge a spus că varianta Omicron a coronavirusului ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie.

„Este plauzibil ca regiunea să se îndrepte către un fel de final de pandemie”, a declarat Kluge, citat de France24.

Odată ce numărul de infectări cu Omicron va începe să scadă, „va exista, pentru câteva săptămâni şi luni, o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii au imunitate din cauza infecţiei”.

„Anticipăm că va exista o perioadă de linişte înainte ca virusul să revină spre sfârşitul anului, dar nu neapărat aşa cum a fost până acum”, a mai spus Kluge, conform Mediafax.

În timp ce dominaţia Omicron, care duce la o infecţie mai puţin severă în rândul persoanelor vaccinate, a încurajat oamenii de ştiinţă să vadă o schimbare în situaţia pandemică, Kluge a avertizat că este încă prea devreme pentru a considera COVID-19 ca fiind endemic.

„Se vorbeşte mult despre endemism, dar endemic înseamnă… că este posibil să prezicem ce se va întâmpla. Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a subliniat Kluge.

El a mai spus că, odată cu răspândirea atât de largă a Omicron, ar putea apărea şi alte variante.

CITEȘTE ȘI: Simona Halep părăsește Australian Open, învinsă în optimi de Alize Cornet

Directorul de sănătate consideră că prioritară este stabilizarea situaţiei din Europa, unde nivelurile de vaccinare variază între ţări de la 25 la 95% din populaţie, ceea ce duce la diferite grade de presiune asupra spitalelor şi a sistemelor de sănătate.

„Stabilizarea înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit din cauza COVID-19 şi poate continua cu serviciile de sănătate esenţiale, care, din păcate, au fost perturbate pentru unele boli precum cancerul, bolile cardiovasculare şi imunizarea de rutină”, a completat Hans Kluge.

Foto: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *