Director ANAF: controale masive de la 1 iulie; ”Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu luxul pe care îl afișează”

Controalele Fiscului la persoanele fizice au crescut cu peste 80%, în primele nouă luni din 2023

Director ANAF: controale masive de la 1 iulie; ”Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu luxul pe care îl afișează”

De la 1 iulie, ANAF anunță că va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

Într-o conferință de presă susținută vineri, directorul Fiscului, Lucian Heiuș, a declarat că există numeroase „exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”.

CITEȘTE ȘI: Cofragul unui planșeu de la etajul 1 al unei clădiri în construcţie, prăbuşit la Timişoara

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit.

Este de asemenea nedrept pentru agenții economici care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesctaxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătaore atât bugetului de stat, dar creează și o mare frustrare în jurul societății românești, creând chiar modele antisociale”, a declarat președintele ANAF.
Heiuş susține că informaţiile despre persoanele fizice vor fi culese de peste tot, inclusiv de pe Facebook.

„Luăm informaţii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. (…) Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”, a mai precizat Heiuș.

Prin aceste acțiuni, ANAF vrea să verifice dacă averile acumulate de persoane fizice sunt în concordanță cu veniturile obținute.

„În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 și 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârșitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârșitul anului, conform digi24.ro.

Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă de-a dreptul că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atenție, o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro.

Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, a mai spus Lucian Heiuș, vineri, în conferința de presă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *