Din nou despre Brâncuşi şi despre… kitsch

brancusi

În această seară, timişorenii pasionaţi de artă sunt aşteptaţi, la ora 21, la Cafeneaua D’arc pentru o discuţie despre cultura română, despre Brâncuşi şi influenţa sa asupra sculpturii moderne, dar şi despre faptul că abstractul la care a ajuns acesta a fost reasimilat de cei care i-au urmat marelui artist de la Hobiţa mai cu seamă prin kitsch.

Pentru o analiză elaborată, arhitectul Mihai Corneliu Donici va propune drept punct de pornire chiar proiectul pe care l-a lansat cu prilejul Zilei Naţionale Brâncuşi, celebrată anul acesta pentru prima dată în întreaga ţară. Acesta a fost intitulat generic „Brâncu’ şi românii: Înainte, kitsch şi după”, iar autorul lui l-a explicat, la momentul respectiv, pe înţelesul tuturor acelora care vor să se apropie de opera marelui sculptor.

“De vreo 50 de ani, sunt obsedat de reasimilarea lui prin kitsch. Psihologii spun că un copil trebuie să împlinească 12 ani pentru a putea trece de la concret la abstract dar, în cazul unora dintre semenii noştri, acest lucru nu se întâmplă niciodată. Cred că acesta este motivul pentru care, pornind de la opera marelui sculptor, se nasc monstruozităţi precum… monumentul de la Agronomie, un bust care nu-i seamănă, ca acela de la Facultatea de Artă şi alte asemenea minunăţii”, a afirmat Mihai Donici.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *