Dezvoltarea urbană, sănătatea și educația și-au tras partea leului din fondurile europene

timisoara 77

Reuniunea Consiliului Regional de Dezvoltare Vest, desfășurată la Timișoara a coincis cu marcarea a 20 de ani de la înființarea acestuia.

Evenimentul a fost găzduit de Consiliul Județean Timiș, președintele Călin Dobra fiind, în acest an, și cel al consiliului regional.

CITEȘTE ȘI: Doliu la Periam după ce stomatologul Sorin Ferche și-a pierdut viața în tragedia de la Felnac

Au participat și ceilalți trei președinți ai consiliilor județene din Regiunea Vest: Iustin Cionca (Arad), Silviu Hurduzeu (Caraș-Severin) și Mircea Bobora (Hunedoara), precum și Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest. Referitor la actualul exercițiu financiar, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a precizat că, la nivelul Regiunii Vest, există o alocare de 642 de milioane de euro, din care 524 de milioane sunt în faza de contractare, pentru 290 de milioane fiind semnate deja contractele, iar pentru 233 de milioane, proiectele au trecut de faza de evaluare și se află în diferite stadii de aprobare. În cadrul Consiliului de Dezvoltare Regională au fost luate și câteva hotărâri importante – a mai precizat Călin Dobra – legate de cotizația pentru anul 2019 și de contribuția pentru birourile de cooperare transfrontalieră cu Serbia și cu Ungaria.

Mecanisme învechite

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a declarat că speră ca aceste două decenii care au trecut să fi adus prosperitate în regiune.

În ceea ce privește perioada actuală, singura axă a Programului Operațional Regional unde se întâmpină probleme este cea cu numărul 4, de Dezvoltare Urbană.

„O foarte mare parte a proiectelor vor fi depuse la jumătatea acestei luni, în condițiile în care 31 decembrie 2018 este data-limită.

Încă suntem în termen, dar este vorba despre 150 de milioane de euro și se simte o presiune serioasă. Ne-am fi dorit mai mult timp pentru a le putea analiza. Totuși, trebuie să vă menționez că există probleme de acest tip și la nivelul altor regiuni.

Motivele sunt legate de faptul că proiectele sunt complexe, iar dacă abordarea nu este structurată se creează întârzieri.

CITEȘTE ȘI: Primul semnal care ar putea anunța intrarea într-o nouă criză imobiliară

Sunt proiecte care constituie o provozare în sine, iar legea achizițiilor publice nu favorizează expertiza de calitate. S-au produs unele schimbări, dar nu în direcția care trebuie.

Deși, prin lege, proiectele din fonduri europene sunt prioritare, acestea stau la ANAP și câte trei luni.

Mă întreb ce soartă au celelalte, care nu sunt prioritare.

Mecanismul pe care comisia l-a imaginat în 1997 și a început să-l aplice din 1998 are nevoie de schimbare.

Pe o piață competitivă, unde tehnologia se schimbă de două ori pe an, noi am păstrat același mecanism de 20 de ani”, a explicat Sorin Maxim.

În ceea ce privește un calcul al sumelor atrase în aceste două decenii prin Programul Operațional Regional, acestea se ridică la un miliard de euro pentru Regiunea Vest.

Domeniile cele mai importante sunt dezvoltarea urbană, dar și educația și sănătatea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *