Dezbatere publică sub o ploaie de nemulțumiri

liceul de arte plastice

Mâine, la sediul Primăriei Timișoara, va avea loc, de la ora 13, o dezbatere publică pe tema unei documentații de urbanism referitoare la o zonă ultracentrală, care se anunță încă de pe acum destul de furtunoasă.

Este vorba despre planul urbanistic zonal referitor la clădirea fostului Liceu de Arte Plastice și la terenul aferent.

CITEȘTE ȘI: Hoţi periculoşi de buzunare, prinşi de un grup de studente, la Timișoara. Vezi cine sunt tinerele curajoase

Dezabaterea este organizată la solicitarea Ordinului Arhitecților din România – Filiala Timișoara, iar în avanpremiera acesteia, a avut loc, ieri, un protest al locuitorilor din zonă, care nu sunt de acord ca în locul fostului liceu să apară clădiri cu șase, șapte și chiar nouă etaje, înălțimea maximă preconizată fiind de 47 de metri.

Propunerile din proiect

Conform documentației depuse la Primăria Timișoara, se propune „urbanizarea prin schimbare parțială de destinație (se introduce locuirea) a unui teren aflat în zona centrală, cu funcțiuni complexe, la limita centrului istoric, într-un cartier dezvoltat în perioada interbelică pe amplasamentul glacisului (teren neted în pantă ușoară – n.r.) care înconjura fortificațiile Cetății Timișoara. (…) Suprafața totală a terenului care urmează a fi urbanizat este de 8.365 mp. Tema-program a fost stabilită de către beneficiarul lucrării și conține reconversia funcțională a terenului. (…)

Proiectul dorește să fructifice poziția foarte bună față de zona centrala și față de Parcul Justiției, Canalul Bega, Catedrala Mitropolitană, Piața Victoriei și tot centrul istoric aflat în imediata apropiere.

Regimul maxim de înălțime dorit este în general de 3S+P+6E+Er (+26 m) sau 3S+P+5E+Er (+26 m). De asemenea, se dorește amplasarea unui turn informațional de o înălțime mai mare, pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, rezultând un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47 m)”.

Autorii proiectului susțin că, din pespectiva noului Plan Urbanistic General al Timișoarei, aria vizată nu ar mai aparține zonei centrale.

Cu toate acestea, autorii proiectului au fost generoși cu numărul de locuri de parcare promise, acestea urmând să fie amenajate, în mare parte, sub pământ, pe trei niveluri subterane.

„Totalitatea locurilor de parcare estimate prin posibilitățile de mobilare propuse este undeva la circa 450 în subteran. Cele de la sol se află pe domeniul public și nu vor fi luate în considerare pentru calculul și necesarul actualei dezvoltări”, se explică în documentație.

În document se mai promite și lărgirea străzii 20 Decembrie, care ar putea duce la o fluidizare mai bună a traficului rutier pe Inelul 1 de circulație.

Fostul Liceu israelit ar fi… anacronic

Autorii PUZ-ului citează un document din anul 2014, avizat favorabil de Direcția pentru cultură Timiș, intitulat „Studiul istoric – Liceul și internatul evreiesc – evaluare istorică, urbanistică și arhitecturală a cvartalului cuprins între bd. C.D. Loga, str. Patriarh Miron Cristea, bd. Mihai Eminescu, str. 20 Decembrie 1989”.

„Concluziile studiului istoric nu conduc la declasificarea clădirilor de pe amplasament, termen incorect utilizat în protocolul întocmit între Primăria Municipiului Timișoara și proprietar – terenul fiind acela care rămâne în continuare în ansamblul cuprins în Lista Monumentelor Istorice – 2010”, explică autorii.

Concluziile studiului istoric specifică faptul că fostul liceu evreiesc apare ca subordonat în cadrul ansamblului urban din care face parte, poziția dominantă fiind deținută de Liceul „Emanuil Ungureanu”.

Comparativ cu alte licee construite în zonă, fostul Liceu de Arte Plastice (anterior, Liceul israelit) nu ar respecta regimul de înălțime, nu marchează colțurile importante ale cvartalului, nu este integrat în țesutul urban, iar plastica arhitecturală este „anacronică față de epoca în care a fost edificat”. Același studiu istoric ar propune trei variante: restructurarea parțială (fără modificarea suprafeței totale construite, a închiderilor și a volumetriei), restructurarea globală (prin lucrări ce conduc la transformarea de ansamblu a clădirilor) sau demolarea și reconstruirea, în funcție de prevederile urbanistice pentru dezvoltarea zonei.
abonamente octombrie
Întrucât a considerat că există mai multe neclarități cu privire la soluția adoptată, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timișoara a solicitat organizarea dezbaterii publice de mâine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *