Devenită Capitală Culturală Europeană, Timișoara își va schimba radical înfățișarea

Timisoara 11

Orașul de pe Bega a intrat într-o nouă etapă de pregătire a „obiectivului 2021”, care va constitui un punct de cotitură în afirmarea sa pe plan european. Atât Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE), cât și administrația orașului susțin că șansa este unică și că schimbările vor fi profunde. Bugetul total alocat acestui eveniment se va ridica la 200 de milioane de euro, aici fiind incluse și lucrările de infrastructură aferente.

În ceea ce privește programul cultural, acesta va fi unul variat și va urmări implicarea mai largă a publicului. „În primii ani, ne adresăm, în special, comunității locale. Atât pentru cetățenii Timișoarei, cât și pentru echipa noastră sunt doi ani de testare, în care luăm pulsul orașului și punem bazele unui turism cultural activ”, se arată în introducerea programului.

Simona Neuman, directorul executiv al ATCCE, a precizat, la prezentare, că știe sigur că programul din 2021 nu va reuși să mulțumească pe toată lumea, dar, cu siguranță, Timișoara va arăta altfel.

În acest an, vor continua o serie de proiecte începute în 2017, cum ar fi întâlnirile publice cu diverse teme, sub genericul Cafe21, dar vor exista și proiecte noi. Va fi marcat centenarul Marii Uniri, prin ridicarea a zece ziduri ale memoriei, construite temporar în spații publice, dintre care unul în Piața Libertății, care vor deveni „magneți” pentru arhive de fotografii, texte legate de teme ale Centenarului, știri și portrete.

Câte o față a acestor ziduri va fi alocată unor artiști locali și regionali, iar cealaltă, cetățenilor, care vor interveni cu desene, fotografii sau cuvinte, construind „ziare vii” pentru locuitorii din cartierul respectiv. Canalul Bega se va constitui, în toamnă, în spațiul de desfășurare a unui festival amplu, care va implica lumini, macarale, proiecții, drone, bărci, orchestre, coruri, dansatori și artiști locali. Istoria și patrimoniul local se vor regăsi în două sate bănățene, al căror potențial turistic va fi pus în valoare prin spectacole, concerte și povestiri.

O altă direcție spre care se va îndrepta programul TM2021 o constituie cartierele și participarea civilă. Un eveniment special este plănuit la Gara de Nord, abordată ca poartă a orașului, aceasta urmând să fie iluminată arhitectural, dar numai după ce va fi reabilitată așa cum se cuvine.

Lumină și libertate

O parte centrală a dosarului de candidatură este dezvoltarea Centrului de Artă, Știință și Tehnologie, o instituție cu totul nouă. Până în 2021 ar trebui să avem un centru de mari dimensiuni, care să adune spații de lucru pentru specialiști din IT și din industrii culturale și lucrative, costurile ridicându-se la circa 12 milioane de euro. Deocamdată, însă, nu există un proiect pentru acest centru, cu toate că el figurează și în Strategia culturală a municipiului Timișoara pentru perioada 2014-2024.

De asemenea, printre evenimentele propuse pentru acest an figurează, sub genericul „Piața – Lumină și libertate”, o întâlnire publică în spațiul liber. Aceasta înseamnă trei zile de spectacole fără oprire, concerte, reprezentații, proiecții și instalații de lumină, într-un spațiu public viu, cu oameni în mișcare.

Iluminatul public va fi oprit în Piața Libertății, de vineri seara, de la apus, până luni dimineața, la răsărit, interval în care spațiul va fi iluminat de proiecții, jocuri, sculpturi din lumină și foc, iar ferestrele și balcoanele clădirilor se vor transforma în scene și vor găzdui concerte și spectacole.

Nu este deloc de neglijat faptul că în acest an Timișoara va găzdui conferința anuală a Culture Action Europe (CAE) – cea mai influentă platformă a politicii culturale din Uniunea Europeană – cu tema „Artă și știință”.

Acestea ar fi doar o parte dintre acțiunile și evenimentele pregătite de ATCCE pentru anul în curs. Dorințele și planurile sunt, însă, și mai mărețe. Primarul Timișoarei a menționat că ar trebui, de exemplu, ca la Festivalul Internațional de Literatură, care se desfășoară anual în orașul de pe Bega, să avem ca invitat în 2021 un laureat al Premiului Nobel pentru literatură, iar la concerte să urce pe scenă câștigători ai unor Premii Grammy, pentru a aduce evenimentele la un nivel mult mai înalt, ceea ce va implica, în mod sigur, și costuri suplimentare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *