Detaliul minor care te poate costa scump. AVERTISMENTUL poliţiştilor timişoreni legat de permisul de conducere

Poliţiştii timişoreni atrag atenţia în privinţa unui detaliu aparent minor, dar care ne poate costa scump! Permisele de conducere au inscripționată valabilitatea acestora, dar de multe ori omitem să verificăm acest lucru.

Potrivit poliţiştilor timişoreni, conducerea cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat se sacționează cu 6 până la 8 puncte amendă, ceea ce înseamnă că sancţiunea contravenţională poate fi între 630 și 840 de lei.

Pentru eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate ne putem adresa oricărui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor (în cazul timişenilor, la SPCRPCIV de la Iulius Mall).

Citeşte şi: Accident CUMPLIT între un BMW X5 și un Renault Clio. O şoferiţă în vârstă de 18 ani a decedat

Fişa medicală este obligatorie în cazul în care se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, indiferent dacă solicitarea se face înainte sau după data expirării permisului.

 

Cazurile în care nu este necesară fişa medicală sunt cele în care se solicită eliberarea unui duplicat:

– când permisul a fost pierdut;
– când permisul a fost furat;
– când permisul s-a deteriorat;
– dacă titularul permisului şi-a schimbat numele.

 

În aceste cazuri, pentru eliberarea unui duplicat este nevoie de următoarele:

• cererea-tip;
• actul de identitate al titularului (original + copie) (Notă: Originalul se restituie pe loc);
• dovada plăţii contravalorii permisului de conducere
• permisul de conducere a cărui preschimbare se solicită, în original, dacă acesta există;
• două fotografii color ale titularului, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă (atunci când solicitantul îşi depune cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de domiciliu).

(*) La eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, lista actelor necesare este aceeaşi de mai sus, dar se adaugă şi documentul eliberat de unitatea de asistență medicală autorizată (fișa medicală), care atestă grupa / categoria de vehicule pe care solicitantul este apt să le conducă.

Duplicatul permisului are aceeaşi valabilitate pe care o avea permisul înlocuit.

Eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate sau a unui duplicat se face fără susţinerea unui nou examen auto.

4 Comments
Corduneanu Eugen 19/02/2018
Daca e expirat cat .c e mai trebuie sa susțin examenul din nou?
bucur 08/09/2017
Buna ziua, Sunt posesor de permis auto categoria B si am unele nelamuriri in legatura cu preschimbarea permisului. Cunosc faptul ca Ordinul MAI nr. 123/2013, privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă stabileste la art. 1 pct. a) urmatoarele :„ eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia”Intrebare :1) cu cate luni INAINTE (?!) de expirare se poate schimba permisul cu unul nou, cu o noua valabilitate administrativa ? 2) cate luni are valabilitate inainte de preschimbare fisa medicala necesara pentru permisul de conducere preschimbat ? Cu stima si multumiri,
Gogaie 21/08/2017
Mamalor, pai sa ma duc sa ma milogesc la cozi kilometrice? De ce nu se primesc toate documentele online si saachiti taxele tot online? Descarci fisa medicala pe numele tau, o faci si apoi te duci sa-ti iei permisul cu fisa medicala, cartea de identitate si desigur, permisul expirat! De ce nu se face asa??