„Deșteaptă-te, române!” a răsunat în Piața Libertății

foto imn

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet″, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură″, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania.

A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în cel de-al Doilea Război Mondial. „Deşteaptă-te române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în grădina publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. „Deşteaptă-te române!″ a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol.

A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!″ a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Ziua imnului național a fost marcată, astăzi, și la Timișoara, printr-un ceremonial militar și religios desfășurat în Piața Libertății, la care au luat parte oficialitățile militare și civile ale județului și ale municipiului, precum și locuitori ai urbei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “„Deșteaptă-te, române!” a răsunat în Piața Libertății

  1. Poza aceasta, direct sau indirec reflecta o realitate actuala (parerea mea, poate si sper sa gresesc). General cu privirea trista , aplecata vs. domnisoara zambareata si cu capul sus. Un fel de cinste si onoare la pamant vs. prostitutie si tupeu defiland cu fruntea sus.
    ”Desteapta-te romane” zici tu ! … serbati ziua imnului ? … este si un an centenar, dar fara o mandrie nationala reala, totul e doar praf in ochi intretinuta si de voi ”formatoriilor de opinie” ca mult ati mai pus umarul la distrugerea acestei natii (pentru cativa arginti).
    Vai de prezent … eu nu ma regasesc in ”prostitutia” actuala asa ca am ales sa ma autoexilez … as fi plecat cu drag in muntii mei, dar i-ati vandut si pe aia. Cu drag, pt. Soimii mei romani.

  2. „Soimule” te informez pe aceasta cale ca aj ajuns o simpla cioara vopsita – asta rezulta din textul de mai sus. Cat despre restul, nota 4 pentru azi. Sezi!

  3. Zici ca tu ma informezi … bine, dar eu te banuiesc ca esti ”un parazit social” adaptat vremurilor actuale … te simt prea impacat cu realitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *