Despăgubiri pentru case. Ce se întâmplă cu dosarele de la ANRP şi cum se pot obţine compensările în instanţă?

anrp 1

După mulţi ani în care au aşteptat soluţionarea cererilor de restituire a caselor şi terenurilor de la primărie sau de la alte unităţi deţinătoare, beneficiarii acestora se văd obligaţi să se adreseze instanţei de judecată, pentru a-şi câstiga drepturile.

Această soluţie este consacrată de dispoziţiile Legii 165/2013, conform căreia Autoritatea Naţională Pentru Restituirea Proprietăţilor, respectiv entitatea investită de lege cu soluţionarea acestor cereri, trebuia să se pronunţe asupra lor într-un anumit termen prevăzut tot de lege.

Acest termen a expirat demult, încă din mai 2018, iar legea prevede posibilitatea de a ne adresa instanţei de judecată într-un termen de şase luni de la această dată, respectiv începând cu 17 noiembrie 2018.

CITEŞTE ŞI: Prognoza meteo aprilie. ANM a anunţat cum va fi vremea de Paşte

Altfel spus, în cazul celor pentru care ANRP nu a soluţionat dosarul şi nu a validat eventual dispoziţia primarului (sunt foarte mulţi în această situaţie), emiţând decizii de acordare de măsuri compensatorii, dosarul acestora se poate muta de la ANRP la instanţa de judecată.

Aceste acţiuni puteau fi introduse încă din cursul anului trecut, dar mai pot fi înaintate şi
în continuare.

“Din punctul meu de vedere, o astfel de acţiune în instanţă i-ar scuti pe beneficiari de alţi ani de aşteptare, iar instanţa de judecată va fi cea care are obligaţia de a soluţiona aceste dosare, stabilind atât existenţa dreptului persoanei îndreptăţite de a primi aceste despăgubiri, cât şi numărul punctelor ce urmează a fi acordate” spune Loredana Bugarski, avocat în cadrul Baroului Timiş.

CITEŞTE ŞI: Liviu Badea, soţul îndrăgitei artiste Liliana Savu Badea, va fi înmormântat duminică, la Buziaş

Este de preferat ca instanţele de judecată să rezolve aceste dosare în favoarea foştilor proprietari, stabilind dreptul acestora de a încasa despăgubiri, precum şi valoarea acestora, faţă de situaţia în care titularii cererilor au aşteptat ani buni si probabil că vor mai avea încă de aşteptat până la soluţionarea acestora de către ANRP.

În cazul deciziilor de invalidare sau de validare parţială emise deja de către ANRP sau de celalalte entităţi, acestea trebuie contestate în instanţă de către cei care se consideră nedreptăţiţi de conţinutul lor, în 30 de zile, acesta fiind un termen de decădere.

O altă categorie de persoane cărora li se pot acorda despăgubiri o reprezintă beneficiarii despăgubirilor acordate în baza Legii 164/2014 – pentru bunurile deţinute în Bulgaria, Basarabia şi Bucovina de Nord.

Cei cărora le-au fost soluţionate favorabil dosarele de către prefectură şi li se comunică de către ANRP decizii de invalidare a hotărârilor emise de prefectură, adică li se încalcă dreptul de a mai încasa despăgubiri, trebuie să ştie că aceste decizii se pot ataca în instanţă, obligatoriu în termen de 30 de zile de la comunicare, în caz contrar dosarul fiind pierdut definitiv.

De asemenea, mai există o categorie, respectiv cei cărora le-au fost respinse cererile de către Comisia Judeţeană de aplicare a Legii 9/1989 şi a Legii 290/2003, iar dosarele sunt în prezent la ANRP.

Şi în această situaţie, titularii acestora trebuie să facă demersurile necesare pentru completarea dosarelor şi înlăturarea astfel a motivelor pentru care prefectura a emis hotărâre de respingere a cererii. Sunt foarte multe situaţii în ultimul timp în care ANRP respinge pe bandă rulantă aceste dosare, pentru motive care nu au legătură cu legea, tocmai pentru a evita plata acestor despăgubiri. Singura şansă a acestor persoane o reprezintă acţiunile în instanţă, având ca obiect anularea acestor decizii.

Mai există o categorie foarte numeroasă de beneficiari ai despăgubirilor acordate pentru bunurile abandonate forţat în Bulgaria sau Basarabia, ale căror dosare sunt în curs de soluţionare la Comisia Municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legilor 9/1998 si 290/2003. Aceste dosare trebuiau deja soluţionate de către comisie, termenul în cazul lor expirând în ianuarie 2018.

Faţă de această situaţie, beneficiarii Legii 164/2014 privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile abandonate în Bulgaria, Basarabia sau Bucovina, care nu au încă dosarele soluţionate de către Comisia Municipiului Bucureşti, trebuie să se adreseze instanţei de judecată.

“Pe de altă parte, este foarte important ca beneficiarii să fie foarte atenţi la înscrisurile pe care le primesc, să acorde foarte mare atenţie stadiului în care se află dosarul, fie la Comisia Municipiului Bucureşti, fie la ANRP şi să apeleze la consultanţă de specialitate pentru rezolvarea acestor dosare, întrucât o eventuală decizie de invalidare din partea ANRP, a cărei anulare nu se mai câştigă în instanţa de judecată, reprezintă, conform actualei legislaţii, un dosar pierdut definitiv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *