Despăgubirea producătorilor de legume şi fructe continuă

legume 1

Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructelor şi legumelor.

Decizia adoptată are în vedere sprijinirea producătorilor care au rămas fără desfacere în urma prelungirii embargoului impus de Federaţia Rusă produselor agroalimentare din Uniunea Europenă.

Cantitatea maximă de produse din România pentru care se poate acorda acest ajutor comunitar este de 3.000 de tone de produse care au fost retrase de pe piaţă.

Este vorba despre 1.500 de fructe (mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masă proaspeţi, piersici şi nectarine) şi despre aceeaşi cantitate de legume destinate consumului în stare proaspătă (tomate, castraveţi, inclusiv cornişon, morcovi, varză albă şi varză roşie, ardei gras, conopidă, broccoli şi ciuperci Agaricus).

Termenul până la care fermierii români pot solicita retragerile de pe piaţă pentru a accesa ajutorul este 15 septembrie 2016 pentru legume şi 15 octombrie pentru fructe.

În situaţia în care, până în 15 octombrie, nu se solicită cantităţile stabilite, pentru disponibilul rămas pot fi depuse cereri de către oricare potenţial beneficiar, până la atingerea plafonului de 3.000 de tone.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va monitoriza zilnic cantităţile de produse care fac obiectul măsurii retragerii de pe piaţă şi va sista aplicarea acestei măsuri la data epuizării cantităţii alocate României.

Potenţialii beneficiarii ai acestui ajutor excepţional sunt organizaţiile de producători din sectorul fructe şi legume, precum şi producători de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de profil.

Un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecarui sector, respectiv de legume şi de fructe.

Cuantumul sprijinului încă nu a fost stabilit, dar acesta va fi asigurat de Fondul European de Garantare Agricolă.

O măsură similară a fost aplicată deja pentru producătorii de legume şi fructe afectaţi în cursul anului trecut de embargoul rusesc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *