Depozitul de la Ghizela, neîncăpător pentru deșeurile timișenilor

deponeu ecologic ghizela

Gestionarea deșeurilor pe care le produc timișenii sa dovedit o problemă serioasă în ultima vreme, efectele disfuncționalităților fiind vizibile și pentru timișoreni anul trecut. Probleme există, însă, și la nivelul Consiliului Județean Timiș, după cum a explicat unul dintre vicepreședinții instituției, Valentin Tudorică.

CITEȘTE ȘI: O ambulanță care transporta o gravidă, lovită în plin de un tramvai, la Timișoara

Timișenii nu se înghesuie să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca, iar autoritățile din Timișoara nu șiau respectat promisiunea de a construi o stație de compost, cu toate că un proiect în acest sens exista încă de dinainte de 2012.

De asemenea, ar fi mare nevoie de o stație de tratare mecanicobiologică a deșeurilor, pentru a mai reduce volumul deșeurilor. Tratarea mecanico-biologică se aplică deșeurilor municipale colectate în amestec și are  rolul  de  reducere  a  componentei  biodegradabile  din  aceste  deșeuri  și  a  volumului  de  deșeuri  depozitate.

„La nivelul Consiliului Județean Timiș, ca urmare a apariției unor noi reglementări legale, s-a trecut la un nou plan de gestionare a deșeurilor, plan care este în curs de finalizare, cel puțin în varianta de draft. Acesta va fi prezentat tuturor celor care sunt implicați în gestionarea deșeurilor la sfârșitul acestei luni sau începutul lui martie, cel târziu. Planul ne va favoriza și oportunitatea de a face numeroase investiții în domeniul deșeurilor, un domeniu atât de sensibil la ora actuală pentru toate județele din România.

Astfel, din analiza activității de gestionare a deșeurilor, s-a constatat că există unele disfuncționalități, iar la nivelul CJT s-a luat inițiativa întreținerii unui dialog permanent cu cei care colectează și depozitează deșeurile, în urma căruia a rezultat ca primă măsură o investiție de aproximativ cinci milioane de lei pentru modernizarea mai multor aspecte la depozitul de la Ghizela: suplimentarea alimentării cu energie electrică și stația de tratare a levigatului, având în vedere că  în 2019 s-au constatat numeroase situații în care mirosurile le-au creat neplăceri oamenilor care locuiesc lângă depozitul de la Ghizela.

Un alt obiectiv în  care se va investi este stația de tratare mecanico-biologică. De ce? Pentru că pe tot parcursul anilor s-a constatat că, la depozitul de la Ghizela, cantitatea de deșeuri care ajunge depășește cu mult ceea ce s-a estimat la nivelul anilor 2007-2008. Pentru a ne conforma normelor care prevăd reducerea cantităților de deșeuri, stația de tratare mecanico-biologică este de mare importanță, pentru ca în depozite să nu mai ajungă cantități atât de mari de deșeuri. O altă problemă de interes pentru noi și care se va derula în parteneriat cu colectorii este o cât mai bună selectare a deșeurilor. Aceasta, la ora actuală, nu se ridică la nivelul cerințelor care sunt puse în fața colectorilor și va necesita investiții, în special în stații de sortare, dar asta nu numai la nivelul depozitului central de la Ghizela, ci și în celelalte zone.

Există rezultate nesatisfăcătorare în ceea ce privește selectarea în depozite. În același timp, defășurăm în continuare negocieri cu Primăria Timișoara, pentru ca cel târziu până la sfârșitul acestui an să se poată trece la obligația asumată de această instituție, și anume începerea construirii unei stații de compost, care ar fi imperios necesară pentru reducerea cantității de deșeuri vegetale care ajunge în deponeu. Dacă nu ne conformăm să reducem cantitatea de deșeuri este posibil ca din acest an să intrăm într-o procedură de infringement din partea Uniunii Europene pe care sunt convins că nimeni nu și-o dorește”, a explicat Valentin Tudorică.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *