Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara a prezentat, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei

Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara a prezentat, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei

Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara a prezentat, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei.

Departamentul de Geografie al UVT și-a anunțat participarea la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, în cadrul căruia a prezentat, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor  ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei.

Atlasul Geografic General Tactil al României a fost prezentat în 26 aprilie 2023, în cadrul ceremoniei de deschidere a Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Deși există resursele tehnologice pentru realizarea de materiale didactice tactile pentru geografie, producerea lor se lovește de multe ori de o barieră conceptuală: 80% din ceea ce percepem este pe cale vizuală și 80% din ceea ce vedem este culoare. De aceea, conceperea unei hărți tactile presupune o întreagă strategie de eliminare a detaliilor, de substituire a culorii prin tipuri de linii și texturi, de sinteză și generalizare.

Atlasul Geografic General Tactil al României este o colecție de planșe tactile realizate pe hârtie cu microcapsule de tip ZyTex A3, modelate în relief utilizând termoforma ZyFuse. El conține mai multe hărți așezate într-o construcție logică, care urmărește să ofere o înțelegere de ansamblu a poziției țării noastre în lume și să prezinte spațial informațiile relevante despre elementele fizico-geografice și de geografie umană specifice României.  Reprezentarea cartografică a fost făcută ținând cont permanent de principiile specifice realizării hărților tactile pentru nevăzători. S-a acordat o mare atenție selecției elementelor din hartă, generalizării și economiei tactile, astfel încât harta să poată spune o poveste fără dificultate și fără confuzii. Aplicația a fost validată în colaborare cu elevii și profesorul Constantin Cristache din Liceul Tehnologic Special Iris din Timișoara, unde au fost testate pe parcurs toate materialele.

Autorii au oferit reprezentanților tuturor școlilor de nevăzători participante câte un exemplar pentru testare și feed-back. Atlasul a fost realizat sub îndrumarea dr. Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, specialist în cartografie și geovizualizare, coordonator al mai multor proiecte recente de accesibilizare cu și pentru nevăzători. Cartografia a fost realizată de Nicoleta Ivăniș și Ionela Barbu, amândouă studente în anul 3 la Specializarea Cartografie, iar elementele de desen digital au fost create de Ioana Satmari, elevă a Colegiului Național CD Loga din Timișoara.

atlas nevazatori 1

A doua premieră oferită de studenții și mentorii lor din cadrul Departamentului de Geografie al UVT la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători a fost reprezentată de Tururile ghidate ale Timișoarei pentru participanții la  Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, unde s-au calificat aproximativ 50 de elevi de gimnaziu și liceu, reprezentând toate cele șapte școli speciale din România. Cu această ocazie, în cadrul parteneriatului dintre Liceul Tehnologic Special Iris și Departamentul de Geografie al UVT, alături de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, în colaborare cu Timișoara City Tours, Asociația pentru Promovarea Timișoarei și  Asociația Reconstituiri Istorice, au fost organizate joi, 27 aprilie, două tururi ghidate de oraș pentru toți elevii participanți.

Tururile ghidate au avut ca punct de plecare Bastionul Maria Theresia. Fiecare tur a durat 1 oră și 30 minute și s-a încheiat lângă Turnul Castelului Huniade.

Broșura elaborată ca suport în tururi este un ghid turistic dedicat persoanelor nevăzătoare care vizitează Timișoara, cu pagini modelate ușor în relief, folosind o hârtie specială pentru grafice tactile. Broșura conține planșe dedicate evoluției spațiale a orașului, elemente de arhitectură specifice anumitor epoci, schițe comparative ale unor fațade sau amprente la sol pentru clădiri de patrimoniu care atestă evoluția multietnică și multiconfesională a Timișoarei. Broșura a fost realizată de Ionela Barbu, studentă în anul trei la Specializarea Cartografie a Universității de Vest din Timișoara și de Ioana Satmari, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național CD Loga.

„UVT, prin Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, se preocupă de mai mult timp pentru a realiza o strategie de ghidare în turul general al orașului Timișoara pentru elevii ambliopi și nevăzători. Este o acțiune voluntară, un gest de normalitate prin care oferim comunității  rezultatele cunoștințelor acumulate în cercetările și proiectele pe care le-am desfășurat. Suntem convinși că este o experiență pe care elevii prezenți la Concursul Național de TIC nu o vor uita”, a afirmat prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *