“Delta Banatului” își schimbă radical cartea de vizită

Județul Timiș ar putea avea un obiectiv turistic foarte atrăgător pentru întreaga zonă. Totul depinde însă de exploatarea potențialului rezervației ornitologice ”Mlaștinile Satchinez”, supranumită și ”Delta Banatului”, dar și de obținerea fondurilor europene necesare.

CITEȘTE ȘI: DSU atrage atenția asupra unei declarații atribuite lui Raed Arafat: E un fake news!

Situl se caracterizează prin existența unor mlaștini permanente, care alternează cu suprafețe ocupate de stuf, bălți, fânețe și pâlcuri de sălcii. Specificitatea locului este dată de faptul că aici se regăsesc 150 de specii de păsări, majoritatea acestora fiind protejate pe plan european. Există, de asemenea, 93 de specii de plante acvatice și palustre, zece asociații vegetale, 941 de specii de nevertebrate, multe dintre ele fiind, iarăși, de importanță comunitară. Între speciile protejate care cuibăresc aici se numără egreta mică, egreta mare, piciorongul, stârcul cenușiu, stârcul galben, stârcul pitic, stârcul roșu sau stârcul de noapte.

Există, așadar, premise suficiente pentru ca zona să devină atrativă și să se transforme într-o destinație turistică. Așa s-au gândit și autoritățile din Satchinez, care au dezvoltat un concept complex de exploatare a rezervației ornitologice. Mai exact, este vorba despre amenajarea unui sat de vacanță, în care să fie integrate mai multe componente care pot contribui la crearea unui obiectiv turistic.

Astfel, se dorește amenajarea unor căsuțe din lemn, acoperite cu stuf, unde turiștii vor putea campa pentru a se putea bucura în liniște de frumusețile naturii. Pe lângă pescuit și plimbări, turiștii se vor putea bucura și de bunătățile culinare ale zonei, întrucât vor fi amenajate standuri în care producătorii locali își vor putea expune delicatesele zonei: carne și preparate din carne, brânză, ouă, țuică sau fructe. Conceptul este unul extrem de complex, întrucât se dorește și integrarea bisericilor din zonă în acest obiectiv turistic, unele având o istorie foarte interesantă. De asemenea, poate fi vizitat și Conacul de la Hodoni, Cetatea de pământ din Satchinez, Situl arheologic din Hodoni, precum și Băile Călacea, aflate în apropiere, unde există un ștrand, restaurant cu terasă, o mini-grădină zoologică, un bazin cu nuferi și se pot realiza o serie de proceduri medicale: băi cu parafină, masaj, băi galvanice, acupunctură și multe altele. Sunt destule lucruri care pot face zona ispititoare, însă, după cum spune și Florin Cheaua, primarul comunei Satchinez, cel mai important lucru îl va reprezenta realizarea infrastructurii necesare accesului facil la viitorul sat de vacanță.

De aceea, trebuie neapărat asfaltat drumul până la rezervație, intenția autorităților fiind și aceea de a realiza o pistă pentru biciclete, inclusiv cu iluminat public. Va trebui realizată, de asemenea, o promovare mai agresivă a rezervației, în acest sens existând deja un centru de informare turistică. Primarul din Satchinez este însă hotărât să obțină fonduri europene pentru concretizarea proiectului, fiind convins că există suficient potențial pentru a fi exploatat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on ““Delta Banatului” își schimbă radical cartea de vizită

  1. Odata ce intervine omul, se duce totul de rapa. Rezervatia va fi plina de gunoaie, habitatul pasarilorva fi afectat pentru ca ele au nevoie de liniste pentru a se inmulti. Pana acum, este una dintre putinele zone salbatice care au mai ramas in vestul tarii. Rezervatia a avut de suferit pe vremea comunistilor, cand habitatul a fost afectat de desecari si marirea suprafetei arabile. Apoi, dupa 1990 natura si-a revenit pentru ca terenurile din zona nu au mai fost lucrate. Acum, din nou o ingerinta a omului in habitatul pasarilor. Pacat!

  2. „Balciul” gen Iarmarok se va instala in Arealul protejat al Rezervatiei doar,doar vor reusi autoritatile locale sa isi justifice elanul turistic – dintr-o data a devenit Rezervatia o Necesitate Turistica ?De ani de zile pe banii europeni s-au facut multe pe hartie si cand ajungi in Rezervatie ce sa vezi – cai de acces spre ce?Lasati Rezervatia in pace. Ceva Shaormerii,Langoserii,Kebaburi nu se poate?Trebuie intr-adevar facut ceva pentru a pune in valoare aceasta Rezervatie unica .E greu dar trebuie gandit rational,logic si Naturist.De ce punctul de Informare Turistica din Satchinez este „nelocuit” si are scandurile rupte de la geamurile din fata ? Despre ce vorbim noi atunci! Citez – autoritățile din Satchinez, care au dezvoltat un concept complex de exploatare a rezervației ornitologice.Domnilor ce sa EXPLOATEZE? Spuneti-ne DETAILAT dragi autoritati locale CONCEPTUL COMPLEX ce cuprinde ?

Lasă un răspuns