Decizie oficializată de FRF

Club sportiv nou în Timiș

Liga a III-a la fotbal nu va fi reluată pentru meciurile rămase de disputat în stagiunea 2019-2020, decizia fiind luată de Comitetul de Urgenţă al FRF.

Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență al forului de la Casa Fotbalului a validat propunerea Departamentului de Competiții, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați.

Ediția 2019-2020 a Ligii a III-a a fost înghețată şi nici o echipă nu va retrograda. În eşalonul secund promovează formaţiile clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locurile unu şi doi din fiecare serie, dacă diferența între primele două clasate este egală sau mai mică de trei puncte.

Din liga a patra în eşalonul al treilea vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupelor de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă. Data-limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte la barajul de promovare în Liga a III-a va fi stabilită și comunicată în timp util, anunţă forul condus de Răzvan Burleanu.

Totodată, Federaţia Română de Fotbal va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga a III-a a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze. Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga a III-a va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.

Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga a III-a în Liga a II-a vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național. Sezonul 2020-2021 al Ligii a III-a va fi configurat în cinci serii de câte 18 echipe, prin completarea cu trei formații retrogradate din Liga a II-a (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).

Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga a III-a (maximum şapte locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul secund în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga a III-a. În situația în care există mai mult de şapte locuri vacante în eşalonul al treilea, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul al doilea în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga a III-a.

Dacă o echipă situată pe locul întâi într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga a III-a nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga a III-a sezonul 2020-2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul al doilea în mini-grupa respectivă.

La momentul întreruperii campionatului din cauza pandemiei de coronavirus, în seria a 4-a a celui de-al treilea eşalon fotbalistic cea mai bine clasată echipă din Timiş a fost CSC Dumbrăviţa, pe locul al şaselea, cu 23 de puncte. Cel mai vestic judeţ al ţării a mai fost reprezentat în ediţia 2019-2020 de CSC Ghiroda şi Giarmata Vii (locul al optulea, 21 de puncte), Fortuna Becicherecu Mic (locul al zecelea, 20 de puncte) şi ACS Poli Timişoara (locul al 14-lea, 14 puncte).

La futsal, eşalonul secund a fost înghețat, ocupantele primelor două poziţii având drept de promovare în elită. Liga I de fotbal în sală va fi înghețată în partea inferioară a clasamentului, astfel că nici o echipă nu va retrograda. Prin urmare, Liga I de futsal în ediția 2020-2021 se va desfășura într-o serie de maximum nouă echipe, în funcție de numărul de formaţii care își vor exercita dreptul de participare în cadrul acestei competiții. În ceea ce privește partea superioară a clasamentului Ligii I de futsal și desemnarea reprezentantei României în competițiile UEFA, aceasta se va stabili în urma organizării și desfășurării unui baraj în dublă manșă între ocupantele locurilor unu şi doi din clasamentul actual. Datele privind desfășurarea jocurilor de baraj și tragerea la sorți pentru stabilirea echipei gazdă a primului joc urmează a fi stabilite ulterior, avându-se în vedere corelarea acestora cu calendarul competițional internațional și calendarul competițional intern pentru sezonul 2020-2021.

Comitetul de Urgență FRF a hotărât şi înghețarea competițiilor de fotbal feminin. Vor promova direct în Liga a II-a echipele situate pe primul loc în seriile I, II și III din Liga a III-a. În ceea ce privește seria a IV-a, aplicând același principiu ca la cluburile de fotbal masculin din Liga a III-a, echipa care va promova va fi stabilită în urma organizării unui joc de baraj în dublă manșă între echipele AFK Csiksereda Miercurea Ciuc și Măgura 2012 Bacău. În situația în care vor exista locuri vacante în Liga a II-a pentru sezonul 2020-2021, atunci ambele echipe vor promova, iar jocurile de baraj nu se vor mai disputa. Data de desfășurare a jocurilor de baraj va fi stabilită ulterior.

Din Liga a II-a nu se va retrograda, iar în Liga I vor promova echipele aflate pe locul întâi în cele două serii. În ceea ce privește Liga I, urmează a nu retrograda nici o echipă, iar în ceea ce privește partea superioară a clasamentului se va adopta o decizie la o dată ulterioară în urma unei videoconferințe organizate cu ocupantele primelor șase poziții ale calsamentului Ligii I. În sezonul următor, eşalonul de elită al fotbalului feminin românesc se va desfășura într-o serie de 14 echipe, urmând a retrograda direct echipele situate la finalul sezonului pe locurile 13 și 14, iar ocupantele poziţiilor 11 și 12 vor participa la un joc de baraj cu echipele aflate pe primul loc în cele două serii ale Ligii 2, astfel încât din sezonul 2021-2022 să se revină la formatul cu 12 echipe în Liga I de fotbal feminin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *