Decantor cu blazon, exponatul lunii la Muzeul Banatului

decantor

Exponatul lunii august la Muzeul Național al Banatului este un decantor pentru vin cu blazonul conților Csekonics de Jimbolia și Ianova. Acesta este confecționat din sticlă gravată, datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, are o înălțime de 28 de centimetri și face parte de anul acesta din patrimoniul Compartimentului de Arte Vizuale, ca donație a familiei prof. dr. Horia Vermeșan.

CITEȘTE ȘI: Bilete pentru tratament balnear disponibile prin Casa de Pensii Timiș

“Acest decantor pentru vin cu mare valoare documentară reprezintă una dintre rarele piese de artă decorativă păstrate în colecțiile Muzeului Național al Banatului, care depun mărturie despre istoria domeniilor nobiliare din Banat în secolul al XIXlea. Realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, recipientul este decorat cu blazonul familiei Csekonics, ai cărei membri primesc, în anul 1864, titlul de conți de Jimbolia și Ianova. Erau proprietarii celui mai mare domeniu nobiliar din comitatul Torontal, având Jimbolia drept centru de administrare a patrimoniului acestui neam aparţinând marii aristocrații maghiare. Provenind din moștenirea contelui Csekonics Endre (1846-1929), acest decantor pentru vin a intrat anul acesta în patrimoniul muzeului ca donaţie din partea prof. dr. Horia Vermeșan, colecționar pasionat de pictură și piese de artă decorativă din Europa Centrală.

După terminarea Primului Război Mondial, inventarul mobil al domeniilor nobiliare din Banat, format din lucrări de pictură, sculptură, mobilier, obiecte din ceramică și sticlă, este dispersat. În colecția de mobilier a muzeului se găsesc alte mărturii despre istoria celor două palate din Jimbolia ale familiei Csekonics: patru piese de mobilier Biedermeier de calitate artistică superioară, executate într-un atelier centraleuropean la mijlocul secolului al XIX-lea, provenite din donația doamnei dr. Simona Vermeșan. Conform declarațiilor donatoarei, garnitura de mobilier Biedermeier a fost achiziționată de la familia profesorului Detlev Strunk din Jimbolia, în proprietatea căreia piesele au intrat prin achiziție de la conții Csekonics din Jimbolia în anii `30 ai secolului XX, când celebra familie aristocrată a lichidat posesiunile din România”, explică muzeograful Marius Cornea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *