De ziua ta, Femeie

ziua femeii

Lăsați mahmureala de a doua zi, lăsați vizita la soacră. Pentru orice bărbat, cea mai grea încercare, testul suprem al rezistenței și al răbdării masculine îl reprezintă furcile caudine din calendar, mai pe șleau Ziua Femeii.

Declanșatoare de migrene, de colici abdominali și de dureri la portofel, data de 8 Martie este așteptată în fiecare an cu spaimă de întreaga suflare masculină, pe care o încearcă toate transpirațiile la gândul drumului făcut la florărie sau, și mai înfricoșător, la vreun magazin de bijuterii mai acătării.

În fiecare an, noi, bărbații, ne socotim bugetul, desprinzând o felie în dreptul căreia scriem Ea. Pentru că ne-o cere calendarul. Ne-o impune tradiția. Dar, mai presus, de toate, pentru că, dincolo de hămeseala portofelului și de nepriceperea eminamente masculină în a alege darul potrivit, o știm. Soții sau mame, soacre sau cumnate, fiice sau colege de birou, femeile merită, fie și numai o dată-n an, un semn de dragoste, de apreciere, de stimă.

Merită, fie și numai pe cuprinsul unei singure zile, să se simtă Femei. O știm, și de aceea, migrenele ne lasă, colicile dispar, iar ariciul din portofel își culcă, spășit, țepii. Am și uitat că, de 95 de ani încoace, angoasele noastre de început de martie sunt împărtășite de purtători de pantaloni din întreaga lume, din Albania în Uzbekistan și din Canada în Zambia.

Nu ne interesează că moștenim sărbătoarea de la grecii antici, care în fiecare primăvară o slăveau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Nu băgăm în seamă că în Anglia anilor 1800 era menționată „Duminica mamei“, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

Ne este indiferent că, în 1921, Lenin declara 8 Martie drept Ziua Femeii sau că internaționala zi a fost sărbătorită pentru prima data pe 8 martie 1975 de către Adunarea Generală a ONU.

Tot ceea ce vrem să știm, ceea ce ne interesează cu adevărat este că astăzi, soți sau fii, tați sau cumnați, colegi de birou sau gineri, sărbătorim Femeia. Ca simbol al vieţii, exponent al iubirii, purităţii şi al frumuseţii spirituale.

Avem fiecare, desigur, propriul nostru 8 Martie, așa cum fiecare își are trăirile, sentimentele, amintirile proprii, și punem fără ezitare semnul egal între data din calendar și femeia care ne este alături. Iar semnul reînvie amintirea îmbrățișărilor din copilărie, calde și liniștitoare, ale mamei, ori cea a săruturilor dintâi ale iubitei devenită parteneră de viață, ne readuce în memorie zile frumoase sau cele în care seninul vieții era acoperit de umbra unei lacrimi.

Pentru toate aceste amintiri, doamnelor și domnișoarelor, vă suntem recunoscători. Vă mulțumim pentru bunătate, pentru frumusețe, pentru gingășie. Vă mulțumim că existați și, mai cu seamă, vă mulțumim că sunteți Femei. La Mulți Ani!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *