De pista de canotaj de la Surduc s-au ales doar… demersurile

surduc 4

În anul 2013, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, a vizitat Timișul și i-a picat cu tronc Lacul Surduc, lansând o idee benefică atât pentru zona de est a județului, cât și pentru sporturile nautice: amenajarea unei piste de canotaj.

În luna iunie a anului respectiv, autoritățile județene se așteptau ca lucrările să înceapă în primăvara lui 2014 și până vara să fie terminate, iar aniversarea a 150 de ani de canotaj în România să fie marcată la Surduc.

„Ca investiție vorbim de un balizaj care trebuie făcut, opt culoare trasate, niște balize din zece în zece metri pe o lungime de doi kilometri, de un turn de plecare, unul de sosire și de niște pontoane pe care să iasă sportivii la antrenament sau în competiții. În rest, spații de cazare se găsesc în zonă, școala se află foarte aproape, nu ar mai fi nevoie de hoteluri sau clădiri de acest gen”, susținea Elisabeta Lipă, evident, nu foarte în temă cu realitățile de la fața locului. Cu un optimism debordant, ea vorba și de organizarea, în Timiș, a unui campionat european de canotaj.

Pas cu pas, mandatul precedent s-a încheiat, iar despre pista de canotaj de la Surduc nu s-a mai auzit mare lucru. Totuși, autoritățile nu au abandonat ideea, astfel că, în luna martie a acestui an, au fost alocați în bugetul Consiliului Județean Timiș nu mai puțin de nouă milioane de lei pentru respectiva investiție.

Conform proiectului, pista va avea o lungime de 2,5 kilometri și 135 de metri lățime, vor exista opt culoare, iar porțiunea respectivă va trebui să asigure o adâncime a apei de cel puțin trei metri.

Socoteala de acasă – ca de obicei – nu se potrivește cu cea din târg. CJT poate să viseze la piste de canotaj și la revitalizarea zonei adiacente Lacului Surduc, dar dacă respectiva suprafață de apă nu-i aparține, totul e degeaba. În vara acestui an, conducerea CJT recunoștea că pentru a realiza pista de canotaj este necesară custodia lacului, iar obținerea acesteia depinde de Apele Române Banat și de ministerul de resort.

Când vine, însă, vorba de aprobări pentru Timiș din palatele de pe Dâmbovița, lucrurile se complică aproape întotdeauna. La cea mai recentă ședință în plen a Consiliului Județean Timiș, unii aleși s-au interesat de soarta pistei de canotaj de la Surduc, în contextul în care instituția a rămas cu sume necheltuite la capitolul investiții.

„Suntem în pregătire, iar Consiliul Județean Timiș este pe cale de a deveni custodele Lacului Surduc. Joi (mâine – n.r.) vine custodele agenției la Timișoara și sperăm să fie penultima discuție. În primăvara anului viitor ne vom putea apuca de construcție. Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce treabuia și suntem pregătiți pentru acest proiect”, a explicat vicepreședintele CJT Traian Stancu, unul dintre inițiatorii pistei de canotaj de la Surduc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *