De dragul sănătăţii publice, statul român îşi omoară propriii fermieri. Ce a păţit un timişean care a obţinut fonduri europene nerambursabile

fermier

Un timişean care a obţinut fonduri europene cu condiţia să aibă cel puţin nouă vaci e somat, pe baza unui ordin al ministrului sănătăţii, să nu crească mai mult de şase vite!

Ionel Musta, din Coşteiu de Sus, comuna Margina, se numără printre fermierii timişeni care au reuşit să atragă o finanţare nerambursabilă. Prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, a obţinut 7.500 de euro, eşalonaţi pe cinci ani (câte 1.500 anual), pentru a-şi dezvolta exploataţia de vaci, încadrată în categoria celor de semisubzistenţă.

Chiar dacă nu-i uşoară viaţa în branşă, mai ales că piaţa laptelui de vacă e foarte slabă, timişeanul a izbutit să îşi pună pe picioare o afacere bunicică. S-a orientat, pe lângă producţia de lapte, şi spre animale de carne, şi n-ar avea a se plânge de nimic dacă ar fi lăsat în pace. Ironia sorţii e că, după ce a fost sprijinit cu bani europeni, acum statul român nu-l lasă în pace…

Somat să-şi extermine animalele!

Poate nici măcar nu e rea voinţă, ci pur diletantism din partea guvernanţilor care scot pe bandă rulantă acte normative care de care mai bizare prin prisma regulilor pe care le impun. Faptul că de multe ori ordinele diverşilor miniştri se bat cap în cap este, iarăşi, o meteahnă veche, dar care parcă s-a agravat în ultimii ani.

Ionel Musta s-a trezit, în septembrie anul trecut, cu o inspecţie din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), funcţionarii explicându-i că trebuie să remedieze o serie de deficienţe.

„Adevărul este că am un vecin care m-a reclamat. Inspectorii mi-au spus că fosa construită de mine trebuie betonată, iar gunoiul de grajd trebuie să-l mut în altă poziţie. Recent, am fost din nou inspectat de cei de la DSP, şi de data aceasta am primit un termen de 30 de zile pentru a-mi amenaja fosa aşa cum prevăd normele. Într-adevăr, nu am betonat-o, îmi recunosc greşeala. Problema cea mai mare este că mi s-a pus în vedere ca tot în termen de o lună să îmi reduc numărul de animale la cel mult şase! Ce să fac acum, să îmi omor animalele? Am 14 vaci mame, restul de până la 23 de capete e tineret bovin”, susţine Ionel Musta, care şi-a pus mâinile în cap după ultima inspecţie a DSP.

Ministerul Agriculturii n-a fost consultat

Într-adevăr, prevederea legală pe care au invocat-o inspectorii e clară, fiind vorba despre Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119 din 2014, care la articolul 15, paragraful 1, stipulează că „în gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă şi canalizare printr-un sistem centralizat de distribuţie, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare, de cel mult şase capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) şi cel mult 50 de păsări se amplasează la cel puţin zece metri de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate”.

Aşadar, cel mult şase capete, dacă e vorba de vite, precum în cazul fermierului nostru, care – ca mai tot omul de la ţară – domiciliază şi are şi ferma în intravilan. Ironia sorţii este că atunci când Ionel Musta a contractat finanţarea nerambursabilă, s-a obligat să exploateze cel puţin nouă vaci. Acum, dacă ar fi să rămână numai cu şase, îl paşte pericolul pierderii banilor europeni!

Omul ne spune, necăjit, că s-a mirat că un astfel de act normativ a putut fi emis fără acordul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Într-adevăr, este greu de înţeles cum de ministerul de resort nu a fost nici măcar consultat – fapt confirmat de Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR – pe tema unui ordin care îi priveşte direct pe fermieri. În mod normal, ordinul ar fi trebuit să fie unul comun, al ministrului sănătăţii, respectiv al celui al agriculturii.

„Când sunt reclamaţii, trebuie să verificăm”

Direcţia de Sănătate Publică Timiş, este drept, nu ar fi efectuat inspecţia la gospodăria lui Ionel Musta dacă acesta nu ar fi fost reclamat. Faptul ni-l confirmă Viorica Dumitru, director executiv-adjunct al instituţiei: „Când sunt reclamaţii, trebuie să verificăm respectarea legalităţii”.

Lui Ionel Musta nu-i rămâne decât să spere că statul îl va cruţa, pentru că nu are de gând nici în ruptul capului să renunţe la exploataţia sa de vaci.

„Grajdul meu e la vreo 27 de metri de curtea vecinului. Nu pot să-l mut de acolo şi, în orice caz, nici nu pot ca în 30 de zile să mă încadrez în prevederile legii. Dar nu e normal ca legile să fie nedrepte cu noi, ţăranii. Acum, dacă cineva îşi construieşte, de exemplu, o pensiune lângă curtea mea, sunt obligat să-mi mut vacile cu 50 de metri mai încolo. Nu contează că eu am fost aici mai întâi, aşa e legea făcută”, afirmă crescătorul de animale.

Una peste alta, păţania sa ne arată cum nu se poate mai limpede că trăim într-un stat prost întocmit, cu legi care fac adesea mai mult rău decât bine. Până la urmă, oricât de europeni vrem să ne dăm în materie de reguli sanitare, cum să-i interzici ţăranului să-şi crească vacile? Iată că se poate, din nefericire. Avem guvernanţi de trei parale, legi aberante şi, în cele din urmă, nu trebuie să ne mirăm că ne umplem cămara cu alimente de import. Pe-ai noştri producători ni-i omoară chiar propriul stat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “De dragul sănătăţii publice, statul român îşi omoară propriii fermieri. Ce a păţit un timişean care a obţinut fonduri europene nerambursabile

  1. Păcat de omul ăsta care muncește, nu asteapta sa-I pice din cer, iar cei plătiți cu bani grei, parlamentarii, își bat joc de romani!

  2. E ușor să comentam dar în teren situația este total diferită. La 2 case de mine stă un vecin care crește 2 vaci. Când bate vântul din direcția respectivă îmi provoacă vomă putoare de urină de vacă. Este groaznic.

  3. Am lucrat 40 de ani in sectorul de prelucrarea laptelui din Timiș,dar asemenea situație
    chiar in regimul cmunistb nu am întâlnit.Cum sa limitezi creșterea animalelor intr-o
    gospodărie particulara,mai ales ca acest GOSPODAR are si fonduri europene de achitat.
    Dar sa nu ne miram cât de rigid aplica ordinele cei de la SANEPID atât in prezent cât si
    in trecut.Era mai bine sa analizeze șau sa dispună măsuri constructive.Bine ca nu au
    venit si cu un măcelar sa le sacrifice pe cele care sunt in plus.Multe erri si greșeli după
    revoluție au fost alicate in sectorul de producerea laptelui fapt ce a dus la renunțarea
    de gospodar de a creste animale.(exemplu ciobanilor care au manifestat înainte de anul nou la guvern si strigau ca nu se face PIF-i-l din cauza ca ei au cnci câini la stana in
    loc de trei?).Minusterul Agriculturii prin organele locale de la primarii trebuie sa se preocupe de îndrumarea crescătorilor de animale privind măsurile ce sebimpun pentru
    reducerea poluării mediului(cm a fost posibil ca la aceasta ferma sa se construiască decantorul fără a se cimenta pereții? Etc)

  4. Nesimtire,ferma de vaci in intravilan?9 vaci la o singura casa?Pai mai pot vecini sta in curte de duhoare?Mai poti deschide o fereastra?Plus muste si tauni!

  5. Cei de la DSP au dreptate acest Musta Ionel Isi adapa vacile la fantana arteziana din sat de unde este alimentat satul cu apa potabila este o mizerie de ne descris in jurul fantanii si un miros in suportabil si cand si-a facut ferma stia ne normele in vigoare dar de om bun ce este a inceput lumea sa-l reclame si-a depozitat balotii de paie pe refugiul din sosea are o haita de caini care umbla dezlegati prin sat si prin gradinile oamenilor cand vrei sa treci pe la el pe langa grajdi nu poti de frica cainilor si am sa revin si cu dovezi daca este necesar nui mai plangeti demila ca el reclama pe toata lumea din sat;Va multumesc!

    1. Gaby sa iti fie rusine, si sti bine de ce, sti bine cat de mult te-a ajutat tata pe tine , sa iti fie rusine pentru tot ce ai scris si pentru tot ce ai incercat sa faci pe acolo, vezi ca si tu ai animale. Si le ai in mijlocul satului, nu la marginea satului ca tatal meu,vorbesti de cainii mei, ce cauti tu pe terenul meu, unde se afla ferma , in jurul ei e tot terenul meu, asa ca nu ai ce sa cauti acolo ca sa vorbesti de cainii mei, si tu ai scurgere de resturi in paraul ce traverseaza satul, si multe alte lucruri care nu sunt legale, la arteziana de care vorbesti se spala masini, ma intreb , aia nu este poluant? Sa speli masina in buza fantanii? Sa iti fie rusine si tie si celorlanti aliati ai tai ! Aveti grija de voi !

  6. ??? borsos gabriel, acest om pe tine si pe familia ta te-a ajutat foarte foarte mult ! Asta ai uitat, iar in ce priveste restul, sti tu bine , poti sa ii sugi pula !

  7. Veniti acum in Costeiul de Sus sa vedeti ce teroare si cum ne hartuieste domnul Ionel Musta si sotia dansului Liliana Musta. De aproximativ un an de zile ne face reclamati nefondate impreuna cu un amic de.al sau Birau Roman…la diferite insitituati ale statului la mai bine de jumatate de sat. Are 26 de vaci intr.un grajdi de 6 pe 8…grajdiul fiind la 10 metri de prima casa din sat…mirosul este oribil…mezeriea nu ai cuvinte sa o descri. Toata lumea il compatimeste dar noi??? Pe noi de ce nu ne aude nimeni…si de ce nu se aplica legea???? La cati metri trebuie sa fie un astfel de grajdi…mentionez ca domnul Musta nu are autorizarie pt cladire. Haita lui de caini nelegati si infometati ataca copiii….asta se stie???? Este o persoana violenta cu antecedente penale….va rog informativa mai bine nainte sa comentati sau sa plublicati asemenea stiri.

  8. Nici la ora actuala nu si.a betonat fosa vitanjabila si nici platforma de gunoi. ..el poate sfida legea fara nici o problema….gunoiul de la vaci la mutat dintr.un loc in altul.

  9. Pt Damaris Sivu nu acuza pe alti daca tu nu iești in regula ai ținut buteliile in curte,cati metri ai avut pana la vecinii?tu ai fost ok din punct de vedere legal?nu ai pus pe nimeni in pericol?vorbesti de alti ca lasa câini vagabonzi dar tu cum lasi copii?de cate ori era să îi lovească mașinile pe drum? Încearcă sa fi cu bun simt dar maioritatea oamenilor din sat stiu ca nu ai asa ceva.0 creier 0 educație si asta transmiti si copiilor mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *