De ce se îmbolnăveau şi mureau bănăţenii de demult: „durere de foale”, „şloag”, „oftică”, „junghiuri și friguri”, „umflătură de apă”, „zăpușală”

banateni

O inedită călătorie în timp prin Banatul multicultural din 1901 le propune celor pasionaţi de istoria acestor meleaguri echipa Centrului de Cultură şi Artă a Judeţului Timiş, relatând amănunte interesante descoperite în urma acţiunilor sale de documentare pe teren.

”În cercetările noastre prin <<zestrea>> județului Timiș, am găsit niște acte vechi în arhiva unei biserici din zona Lugojului. Un registru vechi de peste o sută de ani consemnează dinamica comunității din acele vremuri. În comunitățile tradiționale viața și moartea alcătuiesc tiparele unei existențe în care obiceiurile și superstițiile <<trăiesc>> și sunt respectate cu sfințenie. Niște litere cu caligrafie impecabilă, care amintesc de alfabetul chirilic, scrise cu cerneală, de mâna parohului care gestionează situația înmormântărilor, spun povestea locului.

Aflăm astfel că, în Banat, documentele oficiale erau consemnate în maghiară și română, că oamenii mureau de <<durere de foale>>, <<din cauza bătrânețelor>>, <<dureri de foale și de pept>>, <<şloag>>, <<oftică>>, <<junghiuri și friguri>>, <<durime de cap și foale>>, <<umflătură de apă>> şi <<zăpușală>>.

Încet și cu răbdare, descifrăm povestea și dramele comunităţii. Structura acesteia este consemnată în registrele timpului, unde decedaţii sunt amintiţi cu numele, <<statutul familiei>>, <<starea sau deprindere>> (ocupația), <<religiunea>> (confesiunea religioasă), <<caus ‘a morții>>, <<morbul>> (boala), <<numele medicului, carele a tractatu pre morboso>>, <<diu’a şi oar’a mortu>>, <<timpul hotarâtu pentru înmormântare>>.

De ce se îmbolnăveau şi mureau bănăţenii de demult: "durere de foale", "şloag", "oftică", "junghiuri și friguri", "umflătură de apă", "zăpușală"

CLICK PE IMAGINE !

Drama înscrisă simplu, care ne-a impresionat, este istoria unei mame, care moare de <<oftică>>.

În 1903 este consemnată venirea pe lume a unei fete, Bucur Elisaveta, <<născută fără vreme>> și decedată după doar două zile de viaţă. Același registru notează, o lună mai târziu, cu două rubrici mai jos, moartea mamei Bucur Elisaveta, la 32 de ani, de <<oftică>>.

CITEŞTE ŞI: Cod roșu de viscol în Olanda, toate activitățile sunt blocate

Sunt însemnări tulburătoare, care, dincolo de considerentele de ordin statistic, spun istoria vie şi trăită din Banatul de demult. Dureri, tragedii și bucurii închise în registrul vremii dezvăluie o comunitat, fluentă în minim două limbi, cu religii diferite, cu obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație pe cale orală și încrezătoare în dezvoltările științei”, subliniază Alina Mafa în textul dedicat acestei inedite reconstituiri istorice.

Foto: Centrul de Cultură şi Artă a Judeţului Timiş


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *