De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

Unul dintre principalele puncte de atracție și relaxare din Timișoara, distruse de către administrația Fritz este Grădina Zoologică. Obiectiv turistic trecut și în itinerariile Capitalei Culturale Europene, grădina a fost închisă de primarul Dominic Fritz la puțin timp după ce a ajuns la primărie, în decembrie 2020. Atunci Fritz anunța că îşi doreşte ca aceasta să poată fi redeschisă, într-un nou concept, eventual chiar şi extinsă, până în cel târziu în anul 2023.

Mai mult, Grădina Zoo a fost un punct forte pe care a făcut tapaj actualul primar în campania din 2020, când făcea poze prin gard, asistat de un commando transpartinic, pentru a-l ataca pe primarul de atunci, Nicolae Robu.

Culmea este că, după ce a ajuns el însuși primar, Dominic Fritz nu a fost în stare să renoveze parcul zoologic și să gestioneze situația delicată a animalelor din inventar. Și nici nu a avut intenția, pentru că în spatele ușilor cu gratii s-au întâmplat niște manevre cu iz penal, privind transferul dar și dispariția unor animale exotice sau rare.

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

Astfel că unele, luate cu împrumut, “în chirie” de la firma unui alt cetățean neamț, au ajuns la grădina zoologică din Szeged, Ungaria.

Grav este că animalele care aparțineau grădinii Zoo din Timișoara, implicit primăriei, au dispărut fără urmă. Așa că subiectul a devenit tabu și a rămas închis, la fel ca și grădina zoologică, din 2020 până astăzi, în 2024, la câteva zile înainte de alegerile locale.

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

În 24.11.2020, primarul Dominic Fritz a dat exemplu grădinii zoologice din Oradea a cărei reabilitare din temelii a durat 3 ani… “în Oradea ştiu ca s-a închis în 2010 pentru o reabilitare din temelii şi a durat trei ani. Cu siguranţă aş vrea să avem o grădină zoo modernă şi respectuoasă cu animalele în 2023, pentru momentul când vom fi Capitală Culturală”. Între anii 2020 și 2024 primarul Fritz a lansat doar vorbe goale, până în prezent neavând nicio perspectivă, nici măcar pe hârtie.

O cronologie a dezinformării pe care o practică actuala administrație a orașului arată astfel.

– 24.11.2020, primarul Dominic Fritz a declarat următoarele: „Toate trebuie analizate cu grijă şi facem paşii necesari. O să iau legătura cu oraşele înfrăţite, Karlsruhe, Szeged, o să iau legătura cu ei pentru a dezvolta o grădină Zoo mai modernă şi mai respectuoasă pentru drepturile animalelor”.

– 21.02.2021 „E foarte clar că situația la Zoo nu mai putea să rămână așa. Știți foarte bine că am luat decizia să închidem Grădina Zoo până când avem un concept de dezvoltare foarte clar, până putem să facem investiții majore, până putem avea o grădină în care diversificarea este prioritate”, a declarat primarul Fritz.

– 14.03.2022 Primarul Dominic Fritz a vorbit despre planurile municipalității în privința Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde :„se va redeschide la un moment dat, ca o grădină pentru animale autohtone, care trăiesc cât de apropiat de condițiile normale (…). Nu vom mai vedea tigri și alte animale care nu trăiesc în mod normal aici”. „Sperăm că anul acesta vom putea finaliza documentația. Dar, încă o dată, pe tema asta e important să facem lucrurile cum trebuie, nu o fușăreală care până la urmă va fi plătită de animale. Momentan suntem la pregătirea caietului de sarcini”.

În anul 2023, consilierul local Roxana Iliescu anunța depunerea unui proiect de hotărâre locală care viza deschiderea Grădinii Zoologice, prin transformarea ei într-un parc cu alei pietonale. Atunci, consilierul local făcea o lista cu declarațiile primarului Dominic Fritz, declarații prin care Grădina Zoo din Timișoara ar urma să își recapete funcționalitatea – cu modificări aduse aspectului și destinației – toate neonorate.

Proiectul din noiembrie 2023 al Roxanei Iliescu, privind „redeschiderea incintei fostei Grădini Zoologice într-o primă etapă ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și pentru organizare evenimente socio-culturale”, acesta a fost supus la vot, dar a picat, cu șapte voturi „pentru”, șase „împotrivă” și șase abțineri.

Filiera nemțească

La mai bine de patru luni de la închidere, în aprilie 2021 a început mutarea în custodie a animalelor de la Grădina Zoologică din Timişoara, ”până când habitatul va fi renovat, modernizat şi va asigura siguranţa animalelor”. Grădina Zoologică din Timişoara avea 261 de exemplare din 46 de specii, iar relocarea a fost aprobată de către Consiliul Local.

Primele pe listă au fost trei oi, trei gâşte canadiene, trei pisici sălbatice, patru ratoni, un coati şi un nandu, care au fost transferate în custodie pe perioadă nedeterminată la Administraţia Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploieşti (Grădina Zoologică Ploieşti).

Alte 59 de animale au fost transferate către diverse instituții și firme. Un piton și un șarpe regal  la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara; trei oi, patru nandu, trei gâște canadiene, trei pisici sălbatice, patru ratoni, un coati  la Administrarea Parcului Memorial „Constantin Stere” Ploiești.

Mai departe, doi emu, o gâscă de Nil, patru păuni, o lebădă de vară cruciată, doi cerbi lopătari, un macac coadă de leu au ajuns la Administrația Domeniului Public – Grădina Zoologică Pitești, doi macaci comuni și un cerb la Grădina Zoologică Craiova, șase cerbi și 25 iepuri la Zooland Arad SRL.

Nouă urși au fost transferați la Adăpostul de urşi din Veresegyhaz, Ungaria. Șase ciclide africane, 25 crapi koi, 25 carași aurii, un pește aspirator, 32 de țestoase de Florida, o țestoasă de uscat, șapte țestoase de apă, doi căpriori, doi pecari, doi bivoli albi, patru dihori au fost preluate de către SC Greencodru SRL.

Aici intervine partea interesantă, pentru că cele mai valoroase animale au ajuns la neamțul Gunther Cristian și la firma sa, Spring Energy SRL. Prin procesul verbal 10295 / 14.04.2021, cetățeanul german Gunther Cristian a primit înapoi suricatele, patru porci Mara, doi porci spinoși și doi macaci japonezi, lăsați în custodie la Grădina Zoologică Timișoara. Trebuie precizat că animalele au fost achiziționate cu 10.000 de euro de către o firmă germană din Timișoara, tocmai pentru a ajunge ca exponate vii la Grădina Zoologică din oraș.

După câteva luni, prin procesul verbal 28264 / 12.10.2021, același Gunther Cristian, de data aceasta prin firma Spring Energy din satul Cherestur, comuna Beba Veche, ia în custodie pe perioadă nedeterminată 12 capre domestice pitice, doi guanaco, un macac japonez, șase ponei, un tapir, o zebră, o antilopă Eland și șase ciclide africane.

Contractul de custodie specifica faptul că ”în cazul în care unul dintre animalele preluate în custodie decedează din motive care nu depind de custode, nu se vor cere despăgubiri, iar custodele va anunța proprietarul și îi va trimite o copie a actului de deces”.

Misterul dispariției tapirului Otto

Printre animalele luate de Gunther Cristian se numără și un animal ierbivor rar, tapirul botezat Otto. În 2012, tapirul a fost adus la Timișoara de la Gradina Zoologică din Szeged, în baza unui document de împrumut. Pentru că face parte dintr-o specie de animale protejate, și se află într-un program internațional de protecție, Otto ar fi trebuit să revină la Szeged. A ajuns însă la… Cherestur, chiar la firma lui Gunther Cristian, iar de acolo i s-a pierdut urma.

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

Lăsând misterul și tăcerea complice a administrației Fritz, lucrurile intră spre zona de suspiciune a traficului ilegal de animale rare, indiferent dacă au fost scoase din România sau sunt încă pe teritoriul țării, în viață sau decedate. Din 2021, nimeni din Primăria Timișoara nu a mai urmărit soarta acestor animale. Iar surse care au supravegheat “migrația” animalelor de la Zoo Timișoara susțin că nu a fost primit nici un act de deces al vreunuia dintre animalele în cauză.

Revenind la Gunther Cristian, acesta este un cunoscut dealer de animale, agricultor și om de afaceri. Legătura sa cu administrația USR este atât de strânsă încât soția sa, Gabriele Ioana Gunther a fost numită de primarul Fritz în consiliul de administrație al Horticultura SA. Și povestea nu se termină aici, deoarece s-au sesizat organele statului român.

Pădurea Verde, miza principală. Animalele, rare și scumpe, sunt simple pagube colaterale

Persoane care au urmărit atent aceste mișcări “zoo-scenice” din ultimii patru ani, au explicat că miza distrugerii Grădinii Zoologice nu este îmbogățirea familiei Gunther cu câteva animale. Afacerea pusă la cale de USR-iști și de prietenii lor vizează cele peste 519 hectare de fond forestier ale Pădurii Verzi.

În octombrie 2020, guvernul a aprobat „transmiterea cu titlu gratuit a suprafeței de 519,8412 ha, fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Timișoara”.

Primăria Timișoara ar fi trebuit să realizeze, în termen de doi ani, un studiu pe baza căruia se va face o viitoare pădure-parc. În afacere ar fi vrut să intre și omul de afaceri german. Gunther Cristian voia să construiască la Pădurea Verde o grădină zoo cu un centru de studii, cu unități de cazare și de alimentație. Ceea ce nu este de condamnat, dacă metoda nu ar fi fost cea descrisă mai sus și anumite animale rare nu ar fi dispărut fără urmă și fără vreo cercetare ulterioară din partea primarului Fritz și a corpului său de control.

În octombrie 2022, Primăria Timișoara a reușit să găsească, chiar înainte de expirarea termenului impus de guvern, o firmă care să întocmească documentațiile necesare pentru realizarea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic pentru transformarea Pădurii Verzi în pădure-parc.

Contractul de aproape 35.000 de euro a fost atribuit firmei Terra Rosa Proiect din localitatea Tărtășești, județul Dâmbovița.

În noiembrie 2023, primarul Dominic Fritz a semnat Contractul pentru proiectarea obiectivului de investiții „Amenajarea Pădurii Verzi ca pădure – parc”. Firma aleasă a fost tot Terra Rosa Proiect SRL. Valoarea contractului este de 140.000 de lei fără TVA, iar termenul de realizare este de 245 de zile, împărțit în trei etape: 45 de zile pentru elaborarea studiilor de teren/fundamentare; 120 de zile pentru elaborarea SF și 80 de zile pentru elaborarea PT (din momentul aprobării SF în Consiliul Local).

Contractul include prestarea serviciilor de asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru 24 de luni. Intervențiile vizează înființarea unor zone de odihnă și relaxare, instalarea de bănci, 31 de panouri de informare, toalete ecologice, precum si amenajarea unor trasee, alei si piste de biciclete, pe o lungime de 10 km.

Nimic însă despre o viitoare grădină zoologică, așa cum se lăuda primarul Dominic Fritz încă din campanie electorală din 2020. Cât despre animalele care nu mai pot fi găsite și despre a căror soartă nu se știe nimic, rămâne de văzut care organe ale statului se vor sesiza, fiind vorba atât despre protecția animalelor dar și despre un prejudiciu financiar adus municipalității.

De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

CITEȘTE ȘI: Beciul jegos de la Clinicile Noi în care se păstrau alimentele destinate pacienților n-a fost controlat niciodată de inspectorii DSP Timiș!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “De ce nu a redeschis administrația Fritz Grădina Zoologică? Câteva animale rare au dispărut fără urmă

  1. #neocolonialism
    nu poate exista fara sustinerea unor tradatori din neocolonie. cu siguranta 🦉🦉stiu ce si cum s-a intamplat cu animalele. de ce nu se iau masuri? habar n-am. prea multe se fac altfel decat intr-un stat de drept, poate e si cazul asta.
    dar hei, cine mai crede ca „statul de drept” mai exista pe vreundeva fie si prin vestul „civilizat”? sa ne aducem aminte ce a facut „justitia” in tarile „civilizate” in plandemie? mai degraba a functionat justitia de la noi… si nici la noi nu e stat de drept si nici democratie, ci o adevarata:

    #🤪

  2. Dar pentru cine erau zecile de porci vietnamezi care erau tinuti la zoo Timisoara de ce nu spuneti nimic?Bine a facut ca a inchis-o ,era o mare rusina pt. oras

    1. Spune tu dacă șții! Care e problema? Află toată lumea! E perfect, sau arunci vorbe în vânt? Dă nume, fapte, etc. altfel e frectie!

  3. Un primar absolut incapabil de a respecta, dar dispus la cele mai abjecte sforarii. Din pacate, nu e singurul de aceasta speta pe care l-a acut orasul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *