De-a baba oarba cu concediul paternal

concediu paternal

Au întocmit un proiect de lege care le permitea proaspeților tătici să aibă parte de un concediu dublu față de cel acordat în prezent, și-au argumentat temeinic demersul, după care s-au răzgândit, vrând acum să respingă definitiv propunerea vizând noul act normativ.

Aleșii au dovedit din nou că nu lipsa de consecvență le prisosește, subiectul fiind de această dată concediul paternal. Durata acestuia ar putea fi dublată, de la cinci la zece zile lucrătoare plătite, așa cum era reglementat în proiectul trecut de senatori în decembrie 2015 și ajuns, după ce a fost retrimis la comisii de mai multe ori, pe masa deputaților.

Conform expunerii de motive, propunerea se baza pe faptul că rezolvarea actelor administrative pentru înregistrarea legală a nou-născutului necesită o perioadă de timp considerabilă, iar cinci zile nu sunt de-ajuns. Iniţial, deputaţii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială fuseseră de acord cu adoptarea documentului, însă recent s-au răzgândit şi au depus un raport suplimentar de respingere, realizând că modificarea duratei concediului paternal ar genera un efort financiar suplimentar pentru angajatori.

După cum se știe, în momentul de față, tatăl are dreptul pe durata concediului la o indemnizaţie din partea angajatorului, care se plăteşte din fondul de salarii al unităţii, egală cu salariul corespunzător perioadei de concediu.

Odată cu repingerea proiectului, tații ar mai intra cu ceva în pagubă, căci iniţiativa legislativă aflată la Camera Deputaţilor mai dispunea că părinții vor putea beneficia de mai multe ori de majorarea concediului paternal cu alte zece zile lucrătoare, în situaţia în care obţin atestatul de absolvire a cursului de puericultură. În prezent, aceştia se pot bucura de facilitate o singură dată.

În altă ordine de idei, Senatul a aprobat încă o propunere de modificare a Legii concediului paternal, care vizează tocmai cursul de puericultură, pentru absolvirea căruia proiectul vizează creşterea numărului de zile libere suplimentare, de la zece la 15, votul decisiv aparţinând, de asemenea, Camerei Deputaţilor. Surprinzător sau nu, şi acest proiect a fost propus pentru respingere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *