Date false prezentate prefectului! Timişorenii racordaţi la Colterm pot rămâne în orice moment fără căldură

carbune 1

Devenită în ultimii ani un fief al partidelor, care își angajează acolo protejații și rudele, societatea Colterm se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari.

Cea mai recentă veste pe care au primit-o clienții celor care ar trebui să se ocupe de căldură și apă caldă a venit acum trei zile și i-a anunțat că furnizarea agentului termic va fi întreruptă din cauze meteorologice.

E drept că temperaturile ridicate din ultimele zile nu justifică încălzirea, dar am avut parte în această toamnă și de nopți cu 2-3 grade Celsius afară, iar caloriferele timișorenilor de-abia s-au dezmorțit.

Stăm bine, pe hârtie

De ce sunt serviciile Colterm mai slabe decât în alți ani? În teorie, nici vorbă de așa ceva, pentru că totul merge strună.

Un material prezentat la colegiul prefectural din data de 25 septembrie a.c. de directorul societății, Emil Șerpe, explică „Situația aprovizionării cu combustibil pentru asigurarea agentului termic pentru populație”: „Serviciul public de producere a energiei termice şi electrice, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice a fost delegat Companiei Locale de Termoficare Colterm SA prin contractul nr. 216/30.05.2006. (…) Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice pentru populație este: CT Centru – gaze naturale și CLU/ păcură, CET SUD- cărbune (lignit) și gaze naturale suport; centrale termice de cartier- gaze naturale.

La cărbune, la data prezentului raport sunt în derulare trei contracte pentru achiziția de cărbune și un contract pentru transport cărbune de la SCE Oltenia”.

Într-un tabel foarte frumos trasat este explicat programul de livrări (tone cărbune) pentru sezonul de încălzire 2018-2019 și se suține că „stocul de cărbune la data prezentei (25 septembrie) este de 1.828 tone”.
În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, Colterm a raportat că „are în derulare un contract pentru achiziția gazelor naturale încheiat cu E.ON Energie Romania S.A., pe luna septembrie 2018.

Din cauza problemelor financiare înregistrate în trecut, contractul de gaze naturale se încheie pe câte o lună.

În prezent s-au înaintat datele necesare pentru contractul lunii octombrie. Se fac demersuri pentru întocmirea unui contract pe perioada noiembrie-aprilie, având ca terță parte Primăria Municipiului Timișoara, care, în contul subvenției datorate Colterm pentru energia termică vândută populației, va asigura plata lunară, în avans, către furnizorul de gaze naturale”, se mai arată în materialul oficial al Colterm.

În ceea ce privește combustibilul alternativ, stocul de păcură ar fi fost de 3.090 de tone, din care 3.000 de tone stoc ANRS (Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale), iar cel de combustibil lichid ușor, de 101 tone.

 

În realitate, nici măcar praf de cărbune

Locul în care ar fi trebuit să se afle munții de lignit ai Colterm, gata să intre în cuptoarele de la CET Sud, este, însă, complet gol, așa cum se vede și în imagine.

Situația pune grav sub semnul întrebării posibilitatea asigurării agentului termic în sezonul rece care va urma, chiar dacă aleșii locali au aprobat recent un proiect prin care vor să ia 100 de milioane de lei credit pentru a resuscita Colterm.

Situația economică a furnizorului de căldură și apă caldă din Timișoara nu pare să se redreseze, iar aceasta o simt, deocamdată, angajații, pentru care plata salariilor la timp a devenit o utopie de mai multe luni.

Din păcate, și timișorenii ar putea să se trezească, oricând, cu caloriferele înghețate, pentru că furnizarea gazului metan și a cărbunelui se află sub semnul întrebării.

raport colterm


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Date false prezentate prefectului! Timişorenii racordaţi la Colterm pot rămâne în orice moment fără căldură

  1. Cum sa se intample asta?Numai ce au votat Legea condominiiilor…e calda….Dar exista in ea macr o obligatie pentru aceste societati furnizoare de servicii?Sau Toata legea e doar o adunatura de obligatii pentru proprietarii de apartamente…sa nu se debranseze,chiar daca pe teava nu vine nimic,sa nu incalzeasca peretii comuni,sa monteze repartitoare(de parca frigul necesita contorizare),sa participe la sedinte,sa aibe administrator cu studii masterale etc…Dar una,o obligatie pt cei ca si Coltermul,prevede aceasta minunatie legislativa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *