Dascălii au un cod de etică. Printre altele, sunt interzise meditațiile contra cost cu elevii de la clasă

profesori 2

Recent, Ministerul Educației a adoptat Codul de etică pentru profesorii din învățământul preuniversitar.

Printre altele, documentul prevede interzicerea meditațiilor contra cost cu elevii de la clasă, dar şi a acceptării unor sume de bani sau a altor bunuri materiale din partea şcolarilor.

Prin urmare, dascălii nu au voie să primească bani sau alte bunuri materiale de la şcolari sau părinţi.

În caz contrar, profesorii ar putea fi sancţionati cu avertisment, reducerea salariului, suspendarea din funcţie sau concedierea.

De asemenea, dascălilor le este interzisă orice activitate care generează corupţie în şcoli precum „fraudarea examenelor, solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea“.

Ileana Mătrăgună, președintele pe zona de vest a Federației Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, ne-a declarat: ”Acest cod este bine-venit.

Eu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, am lucrat la acest document. Consider că era necesar”.

Referindu-se la acesta, Ileana Mătrăgună a spus că va fi greu de acceptat de către dascăli, iar implementarea se va face cu dificultate.

La rândul său, Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean din Timișoara, ne-a spus: ”Codul de etică pentru profesorii din învățământul preuniversitar este un document care reglementează o anumită situație.

Un asemenea document era necesar și în învățământ. Existența unui cod de conduită a angajatului care lucrează cu oamenii mi se pare obligatorie.

Cât despre modul cum se vor aplica sancțiunile, probabil că se va apela la prevederile existente în Codul muncii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dascălii au un cod de etică. Printre altele, sunt interzise meditațiile contra cost cu elevii de la clasă

Lasă un răspuns