Daniel Dorobanţu live, cu intrare liberă

daniel dorobantu 2

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Împărtășim același mister”, spune artistul timișorean Daniel Dorobanțu.

În prima lună din an el va susține mai multe concerte, cel dintâi, live, urmând să aibă loc mâine (10 ianuarie), de la ora 18, în incinta Bibliotecii Universității Politehnica din Timișoara (bulevardul Vasile Pârvan nr. 2 B).

CITEȘTE ȘI: Sorin Grindeanu revine în politică? Fostul premier rupe tăcerea după declarațiile lui Victor Ponta

De ce la Biblioteca UPT? În primul rând, accesul la concert este gratuit. Iar evenimentul e, în egală măsură, o oportunitate pentru public să exploreze cea mai modernă bibliotecă din România.

Artistul însuși a fost student al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare. Folosind cele mai noi tehnologii, Daniel Dorobanțu studiază natura inspirației înseși, dar și aspectele contemplative și meditative ale procesului artistic.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare pensie din Europa este încasată în România. Cine este românul căruia poştaşul îi aduce lunar 11.000 de euro

Tema concertului de mâine este „Mitologii din viitor” și îmbină două direcţii explorate recent în activitatea artistului: narațiunile mitologice (concertele de basm) și zona science-fiction (proiectul „Thy Veils”), într-o muzică aflată la intersecția dintre electronic ambient și modern classical.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 11 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia.

CITEȘTE ȘI: Teren pentru tineri 2019. Cum pot obţine tinerii terenuri gratis de la primărie

Arta lui este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic.

Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul „Ars Electronica” din Linz și menționate în „The New York Times” și „The Guardian”. Este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

În 1995, Daniel Dorobanțu a fondat „Thy Veils” ca proiect individual de studio, iar 13 ani mai târziu l-a transformat într-un ansamblu de artă sincretică. Formaţia din România a fost invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv.

În 2010, lucrarea de artă digitală realizată de Daniel Dorobanțu și Michaela Konrad, „Memories of Now”, a intrat în colecția Muzeului „Ars Electronica” din Linz, cel mai important centru de expunere a artei electronice din lume, Daniel devenind primul artist român care expune aici. În 2012, a realizat instalația video publică „Danube Connection: Story & Glory”. E parte dintr-un amplu proiect transnațional, derulat de Institutul Cultural Român împreună cu Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” în Viena, Bratislava și Budapesta.

Printre proiectele de dată recentă ale artistului timişorean se numără cine-concertele din „seria de basm”. Elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc sunt aduse în modernitate prin cele mai actuale tehnici de producție și prezentare audio-vizuală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *