Recent, premierul Sorin Grindeanu a anunțat creșterea economică pe trimestrul I. Aceasta a surprins pe toată lumea, depășind toate estimările. Astfel s-a înregistrat o creștere de 5,7 la sută, iar PIB-ul a avansat cu 1,7 procente față de trimestrul anterior.
„O veste extraordinară pentru România! Economia a crescut cu 5,7 la sută în primul trimestru al lui 2017, față de aceeași perioadă din 2016, cu mult peste estimările inițiale! Responsabilitatea noastră este ca această creștere să fie resimțită de toți românii”, a afirmat prim-ministrul.
Vestea, așadar, este foarte bună, ea însemnând de fapt că miza programului de guvernare social-democrat, aceea de a avea o creștere anuală de 5,2 la sută, poate fi atinsă. De altfel, anterior, și Agenția Națională de Administrare Fiscală a raportat colectări bugetare însemnate peste plan.
Premierul a afirmat că, prin această evoluție a economiei românești, creșterile de venituri pentru diferite categorii sociale devin sustenabile, iar măsurile luate sunt corecte. Desigur, aceste cifre i-au uimit pe sceptici, dar și pe criticii cei mai înverșunați ai programului PSD.
De remarcat că sunt și acum mulți care spun că nu ar trebui să ne bucurăm prea tare, pentru a nu întrista mai târziu. Motivul ar consta în faptul că motorul acestei creșteri îl reprezintă doar sporirea consumului, generată de măsurile sociale. Dacă zăbovim la reacțiile pe tema acestui anunț, trebuie să spunem că analiștii bancari sunt pe punctul de a-și ajusta prognozele pentru acest an.
Să fi citit economia românească programul domnului Dragnea din scoarță în scoarță și să fi luat brusc elan, cum zicea un critic liberal? Până una-alta rezultatele îi dau dreptate liderului social-democrat, iar acest lucru poate insufla optimism pe mai departe. Dar dacă faptul că economia „duduie” ca în timpul guvernării lui Tăriceanu prevestește altceva? Să nu ne hazardăm cu un răspuns grăbit. Anunțul privind performanțele „tigrului UE” din acest prim trimestru al anului poate fi doar ca mirajul unui curcubeu pe cerul patriei, după ploaia cu bani de la începutul anului.
Chiar dacă suntem năuciți de euforia momentului, actuala guvernare nu pare a fi fără probleme. Dimpotrivă! Sunt destule semnale în acest sens. Unul, poate cel mai semnificativ, este apropo-ul pe care liderul PSD l-a făcut UDMR ca Uniunea să intre la guvernare, ceea ce ar însemna că în coaliția cu ALDE ceva scârție.
De asemenea, nici în privința componenței guvernului stabilitatea nu este sigură, vorbindu-se tot mai mult despre o posibilă remaniere, în urma căreia mai mulți miniștri ăși vor pierde posturile din cauza contraperformanțelor, dar și a afirmațiilor neagreate de partid.
Pe lista vehiculată a presupușilor remaniabili, ministrul justiției, Tudorel Toader, ocupă mereu primul loc. Motivul este lesne de înțeles: nu a respectat întocmai indicațiile politice. Iată că demersurile făcute de PSD pentru schimbări în materie penală, pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, grațierea corupților, diminuarea răspunderii aleșilor și modificarea prevederilor privind incompatibilitatea, chiar dacă nu au avut succesul scontat, produc în mod paradoxal victime, atât în rândul celor care le-au promovat, cât și în cazul celor care li s-au împotrivit.
În plus, sunt de urmărit și insistentele dezvăluiri privind „statul paralel”, ca și desecretizările de care se tot vorbește. Scena politică, de aceea, rămâne efervescentă și poate produce în continuare surprize, astfel încât românii interesați de acest subiect să nu aibă răgaz de concediu peste vară.
Foto: economica.net
Propaganda rosie.