Curățenia pe străzile Timișoarei, la cheremul vântului

trotuar cu frunze

Compania de salubritate Retim a anunțat încă de acum câteva luni că renunță să se mai ocupe de curățenia de pe străzile Timișoarei.

Autoritățile municipale nu au reușit să găsească un înlocuitor potrivit, iar după eșecul licitației din vară s-au folosit de un subterfugiu legal pentru a determina Retim să mai măture încă trei luni pe străzi. Și acest termen a expirat.

Între timp, bulevardele Timișoarei arată ca niște ulițe neîngrijite. Sunt pline de frunze, de gunoaie și de praf, pe care vântul iute din aceste zile le împrăștie în toate părțile.

Nu ne referim aici la cartiere mărginașe (deși și acestea au același drept la curățenie), ci chiar la zona centrală, cum ar fi strada Proclamația de la Timișoara sau Bulevardul Revoluției.

Trecătorii pășesc pe un strat de frunze moarte amestecate cu hârtii, pungi de plastic și alte resturi.

Coșurile de gunoi stradal sunt pline-ochi, așa că unii au lăsat mâncarea de prisos pe capacul acestora, faza următoare fiind cea a creării unor mormane de mizerie lângă ele.

Lăsate în voia sorții, frunzele s-au îngrămădit și în dreptul unor guri de canalizare stradală, obturându-le și făcând dificilă evacuarea apei în caz de precipitații.

Cum să nu faci curat într-un oraș

Relația autorităților cu Retim a evoluat într-un mod ciudat față de acum câțiva ani.

Salubrizarea era unul dintre sectoarele care funcționau mulțumitor în Timișoara: străzile erau curățate și chiar spălate, gunoiul se ridica la timp, existau două campanii de curățenie generală, în cadrul cărora se putea scăpa de obiectele mari și de prisos.

Între timp, la firmă s-au petrecut unele schimbări, iar contractele au ținut pasul cu acestea.

Pentru colectarea deșeurilor menajere s-au încheiat noi înțelegeri, dar prin intermediul ADID (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș), o entitate de nivel județean, care se ocupă și de deponeul ecologic de la Ghizela.

Din păcate, au dispărut cele două campanii anuale prin care timișorenii își puteau scoate în fața locuințelor obiectele inutile, iar Retim trecea și le strângea.

La ora actuală, se pretinde că aceste campanii vor deveni trimestriale, dar pentru Timișoara nu există informații asupra perioadei de desfășurare.

Condițiile, însă, vor fi diferite și mult mai neplăcute ca până acum.

Firma de salubritate va pune la dispoziție niște containere amplasate în diverse locuri din oraș, iar cei care au deșeuri voluminoase le vor căra până acolo cu mijloace proprii. Î

n acest fel, un serviciu comod și eficient pentru cetățeni a devenit ceva dificil și costisitor, fiindcă nu oricine are condiție fizică suficient de bună pentru a căra în spate o canapea (de exemplu) cale de câteva străzi.

Aceasta ar fi una dintre explicații pentru puzderia de depozite de gunoi clandestine din Timișoara.

Al doilea capitol schimbat îl constituie curățenia stradală, despre care nu se știe încă nimic, dar a cărei lipsă se resimte din plin. Pe site-ul Primăriei Timișoara se află un anunț, publicat pe SEAP, privind acordul-cadru de servicii privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradală. Valoarea totală estimată a acordului-cadru se ridică la 72,79 milioane de lei fără TVA pentru o perioadă de patru ani.

Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 27 noiembrie, ceea ce înseamnă că este foarte posibil ca procedura de achiziție să se prelungească și câteva luni, dacă vor exista contestații.

Cine va face curat prin Timișoara din noiembrie încolo nu spune, deocamdată, nimeni.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Curățenia pe străzile Timișoarei, la cheremul vântului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *