Cum votează românii în funcție de regiunile istorice. Ce partide preferă după locul de rezidenţă (Infrografice CURS)

optiuni vot

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității două infografice bazată pe datele de din ultimul studiu de tip omnibus.

Conform acestora, principalul partid din Moldova este Partidul Social Democrat cu 35%, urmat de Partidul Național Liberal al cu 20% și Partidul Mișcarea Populară cu 14%. Urmează Alianța 2020 cu 12% și, apoi, ALDE și Pro România cu 11% fiecare, potrivit stiripesurse.ro.

În Muntenia avansul PSD este și mai mare, partidul având 44%. Următorul partid este PNL cu 25% urmat de ALDE cu 11%, Alianța 2020 cu 7% și PMP cu 6%.

În Transilvania principalul partid este Partidul Național Liberal cu 29%, urmat de UDMR și Alianța 2020 cu 18% fiecare iar PSD urmează abia pe locul patru cu 16%. Totuși, distanța dintre locurile 2-4 este nesemnificativă statistic (2%).

Dacă privim la distribuția în funcție de mediul de rezidență vedem cu un PSD este votat în mediul rural preponderent (38 versus 28%). PNL are o ușoară preponderență urbană (25% versus 22%). Alianța 2020 are o preponderență mai clară în favoarea mediului urban (15% versus 9%). ALDE , PMP și Pro România au o distribuție relativ echilibrată, scrie stiripesurse.ro.

vot

Sondajul a fost desfășurat în perioada 12-25 martie 2019 pe un eșantion de 1.067 de respondenți fiind reprezentativ pentru populația adultă rezidentă în România și neinstituționalizată. Marja maximă de eroare statistică la nivelul întregului eșantion este de 3%.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cum votează românii în funcție de regiunile istorice. Ce partide preferă după locul de rezidenţă (Infrografice CURS)

  1. În regiunile în care predomină bogăția, predomină doar bogăția unor cozi de topor, neoliberalismul și sălbatic capitalismul – iar pnl este un papagal penibil. PSD e de moartea minții, opoziția e și mai nașpa, tinere Poli 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *